Professor Nolen (1938)
Beproeving oude gramme dynamo bij TU Delft
Smit Draad
Draadwals (1926)
Smit Transformatoren
Spoelenmontage 1921
Smit Draad
Vrouw aan de omspinmachine (1926)
Smit Slikkerveer
Elektrische centrale Tandjong Priok (1895)
Willem Benjamin Smit (1860-1950)
Elektriciteitspionier en grondlegger van de Smit bedrijven in Nederland
Smit Ovens
Vervoer van een grote oven per slede (Groenestraat Nijmegen 1936)
Het vervoer van transformatoren d.m.v. paardentractie (Smit Transformatoren 1913-1915)
Dit duurde weken...
Smit Slikkerveer
Wereldtentoonstelling Brussel 1910
Smit Draad (1921-1927)
Kijkje in de Draadfabriek
Thomas Rosskopf (1880-1953)
De oprichter van Smit Transformatoren, Draad, Weld en Ovens
Thomas Rosskopf
Excursieleider KIVI bij Smit Slikkerveer (1911)
Smit Gas Generatoren
1965-1969
Hoogte Kadijk
Transformatoren (1936)
Smit Transformatoren
Montage in de bak van een 4000 kVA transformator (Amsterdam 1916)
Transformatoren
Smit Slikkerveer 1912
Smit Transformatoren (1916)
4000 kVA transformator
Smit Slikkerveer
Generator 1500 kW (1913)
Smit Elektroden
Laselektroden afdeling 1935

Laatste updates

Willem Smit voorziet meelfabriek "de Sleutels" in Leiden van elektrische verlichting (1884) met filmfragment van de fabriek uit 1935

Edison gloeilamp 1884 In de negentiende eeuw vinden we op de "Leidsche stadswallen", voormalige stoommeel fabriek "De Sleutels". Deze werd al in 1884 door Willem Benjamin Smit voorzien van elektrische verlichting. Een deel van dit industrieel erfgoed maakt nu nog steeds deel uit van het stadsbeeld van Leiden.

Oprichting fabriek (april 1884)
Op 29 april 1884 wordt de voor die tijd hypermoderne stoommeelfabriek "De sleutels" opgericht en gebouwd aan de Zijlesingel in Leiden (bij de Vestwal in de Looierstraat) door Arie de Koster en Adriaan Koole. Adrie de Koster Sr, is handelaar in granen, zaden en meel en zijn compagnon Adriaan Koole de eigenaar van de Leidse windkorenmolen d'Oranjeboom.

Stoommeelfabriek 1900

Stoom meelfabriek "De Sleutels rond 1900 (Archief Leiden).

 
Links een dynamo (elektromotor) die Willem Smit gebruikte voor de aandrijving van de verlichting van Meelfabriek "De Sleutels" (1884) Bron: Archief Brush HMA Ridderkerk.

Lees meer

Transformatoren voor de elektriciteitscentrale Nijmegen (Waalkade) en centrale Gelderland (1930-1935)

Eind december 2015 kwam het boek "De Centrale" over 130 jaar elektriciteit in Nijmegen uit naar aanleiding van de sluiting van de Elektrische centrale in Nijmegen. Onze Stichting werkte ook mee aan het boek en zo kwam ik in contact met de ontwerper van het boek. Hij had een flink aantal glasnegatieven van de centrale gedigitaliseerd. Twee mooie exemplaren waren transformatoren van Smit uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Hieronder de foto's voorzien van informatie door Erik de Vries.

De transformator waar de man met de vlinderdas voor staat is vrijwel zeker fabricaat Smit, bouwjaar ongeveer 1930. Vermogen : 2000 kVA  Overzetverhouding : 10 / 6 kV Driefasen niet regelbaar onder belasting, conservatorloze type. Er werd met 10 kV opgewekt, de spanning in de stad was 6 kV en voor het buitengebied 10 kV. Deze trafo voedde Nijmegen en was opgesteld in de centrale Nijmegen dus aan de Waalkade.

 

Bron: KEMA

Lees meer

Regelbare transformatoren voor Zuid-Afrika (Escom 1925-1955)

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw leverde Smit Transformatoren al (regel) transformatoren en onderdelen aan elektriciteitsbedrijven in Zuid Afrika. Een van die bedrijven is Escom , een groot energiebedrijf in Johannesburg. Via Smit Service ontving onze Stichting een aantal klappers met unieke foto's van regeltransformatoren. Deze ben ik aan het inscannen en daar zitten mooie exemplaren bij. Zo nu en dan zal ik dan een serie foto's plaatsen op de website. Bijgaand een selectie foto's met regeltransformatoren en onderdelen geleverd aan Escom tussen 1925 en 1955.

 

Een van de eerste leveringen van transformatoren voor Zuid-Afrika, waarschijnlijk Escom  (1925). Bron: Smit Mededelingen (1925) Archief Smit Transformatoren.

Regeltransformatoren voor Zuid Afrika (1946 - 1955).
De foto's die ik hieronder gedigitaliseerd heb dateren van net na de Tweede Wereldoorlog tot en met eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Het mooie van deze foto's (28 stuks) is dat er een beschrijving op de foto's is geplaatst. Zie de foto's hieronder. Klik op de foto's om te vergroten. 

Lees meer

90 jaar KEMA (1927-2017) en de beproevingstrafo's van Smit

KEMA werd op 20-10-1927 in Arnhem opgericht als de N.V. tot Keuring van Elektrotechnische Materialen Arnhem en viert later dit jaar zijn 90 jarige jubileum. Op landgoed Den Brink in Arnhem startte KEMA in het begin als keuringsinstituut voor de Nederlandse elektriciteitssector met het testen van elektrische apparatuur onder het merk KEMA-KEUR. Dit keurmerk is bedoeld om aan te geven dat componenten en eindproducten de vereiste veiligheidstests - gebaseerd op internationale standaards - hebben doorstaan. Uiteindelijk verkreeg KEMA een groot aantal dochterbedrijven en vertegenwoordigingen in meer dan 20 landen op het gebied van onderzoeks- en adviesdiensten aan overheid en bedrijfsleven wat opwekking, transport en eindgebruik van energie betreft.

Op vrijdag 18-3-1927 werd op de algemene ledenvergadering van de VDEN in Utrecht, onder voorzitterschap van Ing. J.G. Bellaar Spruyt ( midden achter, bij wandtapijt) de KEMA feitelijk opgericht. Op de foto zien we ook  Ir Th. Rosskopf, oprichter van Smit Transformatoren, als lid van de Raad van toezicht (in het midden links achter de man met zwart vlinderstrikje en snor). Bron: Archief KEMA.

Isolatoren in het kortsluitlab.

Lees meer

Elektrische verlichting Nederlands Indië (Tandjong Priok 1894) door Willem Smit

Willem Benjamin Smit in 1888In 1893 kreeg Willem Smit de opdracht van het ministerie van Koloniën om de bestaande elektrische verlichting van de haven bij Tandjong Priok in het voormalige Nederlands Indië, flink uit te breiden en te moderniseren. Dit was een project van formaat. Aanleiding daarvoor was de avonddienst die werd ingevoerd op de spoorlijn Batavia - Priok en de ontstane behoefte aan elektrische verlichting. Tandjong Priok werd daarmee (in die tijd) één van de modernste havens ter wereld.

De eerste elektrische verlichting, 30 booglampen en 24 gloeilichten werden 10 jaar daarvoor aangebracht door Siemens & Halske. Willem Smit had een project uitgewerkt waarbij de oude lampen werden gecombineerd met een nieuw systeem van Smit Slikkerveer.

Onlangs vond ik in een oud document van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs voor Nederlands Indië gedetailleerde informatie met schema's en tekeningen terug, die ik in dit artikel verwerkt heb.

Installatie Tandjong Priok 1894

Beproeving van de installatie voor Tandjong Priok 1894

216 booglampen
Willem Smit leverde de voor die tijd het enorme aantal van 186 booglampen (9 en 4.5 ampère) en 60 gloeilampen van 16 N.K.

Lees meer

Fabriekscentrale Stork & Co te Hengelo met generatoren van Siemens en Smit Slikkerveer (1900-1914)

Hieronder zien we enkele prachtige stoommachines uit de fabriekscentrale van Stork & Co uit Hengelo rond 1900. De stoommachines/turbines werden vanaf het prille begin aangedreven door generatoren van Smit Slikkerveer en in 1914 ook door een Siemens generator. Op de generator/dynamo in het midden rechts zien we de tekst  "Electrotechnische Industrie Slikkerveer Holland". Let ook op de prachtige bouwstijl van de fabrieken uit die tijd. De foto's zijn resp. van 1900, 1908 en 1914 zodat we de veranderingen in de centrale mooi kunnen zien.

 

Centrale van de machinefabriek Stork rond 1900. De turbines worden aangedreven door een generator van Smit Slikkerveer. Deze foto is ouder dan onderstaande foto. Zie het schakelbord tegen de muur en vergelijk die met de foto eronder.

 Fabriekscentrale van Gebr. Stork & Co., Hengelo met een turbine aangedreven door een generator van Smit Slikkerveer. De engineers poseren bij de turbines (1908). Geheel rechts vooraan iemand van de familie Stork ?? 

Lees meer

De Smit Junker oven van kunstatelier de Groot-Crolla uit Maastricht (1936 - 2010)

Voor het 100 jarig jubileum van Smit Transformatoren in 2013 had onze Stichting in samenwerking met Smit Service (Wim Erinkveld) een kleine tentoonstelling opgezet die te bezichtigen was op de feestdag voor personeel, omwonenden en genodigden. Een van deze objecten was een Smit-Junker oven uit 1936. Deze werd ons ter beschikking gesteld door Tobias de Groot.

De ouders van Tobias de Groot waren kunstenaars hadden vanaf 1940 een keramisch kunstatelier "de Groot-Crolla" in Maastricht. Zij kochten in 1936 hun eerste pottenbakkers oventje van Smit, een Smit-Junker oven die ze de "Crolla" oven noemden. Dit was het prototype van de eerste keramische pottenbakkers oven die door Smit Ovens (opgericht in 1936) verkocht werd, vandaar dat deze oven onze belangstelling had. Speciaal voor de kleine tentoonstelling had Smit de oven op laten halen in Maastricht. 

 

Lees meer

De eerste medewerkers van Smit Transformatoren (1913)

De eerste (38) medewerkers

Thomas Rosskopf (1903/1904)In 1900 werd door Willem Smit de eerste transformator in Nederland ontworpen. Vanaf die tijd ging de transformator geleidelijk in productie, maar door de opkomst van de elektriciteitscentrales en de steeds groter wordende vraag werd in 1907 de jonge ingenieur Thomas Rosskopf aangenomen om deze afdeling te gaan leiden. Rosskopf was vanaf 1907 tot 1913 de baas van de transformatorenfabricage in Slikkerveer.

De vraag naar transformatoren steeg net als de vraag naar generatoren en elektromotoren. Uiteindelijk was er geen ruimte meer om nog een transformator te maken en stapte Rosskopf naar directeur Willem Smit met het verzoek de transformatoren hal uit te breiden. Hij had veel meer ruimte nodig. Willem had een voorkeur voor de generatorenfabricage, dus stelde hij voor om elders een geschikte locatie te vinden. Dit werd uiteindelijk Nijmegen, vooral ook omdat het gemeentebestuur graag mee werkte aan dit verzoek. Er was flinke werkloosheid en ruimte genoeg voor nog meer industrie in Nijmegen. Daarnaast lag Nijmegen uitermate gunstig aan het water, de fabriekslocatie lag aan het spoor en een groeimarkt (Duitsland) om de hoek.

Lees meer

In 1914 levert Smit Transformatoren een aantal transformatoren voor de in aanbouw zijnde elektriciteitscentrale van Gouda. Vrachtauto's zijn er nog niet dus is het paard het aangewezen vervoer voor de transformatoren.  Het transport naar de centrale duurt maanden en is zeer intensief. Iedereen probeert mee te denken om de transport mogelijkheden te verbeteren, maar ook het plaatsen en hijsen van de transformator is een probleem. G.E.B. Gouda laat een hefwerktuig ontwerpen door "de Goudsche machinefabriek v/h. Arends".  Dit hefwerktuig staat op een kar en deze kan worden voortgetrokken door een paard. Voor HFL 600,-- werd deze uitvinding in 1914 aangeboden aan directeur Thomas Rosskopf van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek. Tijdens van de uitbreidingen bij de Goudsche Lichtfabriek werd dit mobiele hijswerktuig gebruikt voor de transformatoren van Smit en andere zware materialen/machines. 

Thomas Rosskopf (1903/1904)Een uitvinding op transportgebied  van het G.E.B. Gouda (1914). Het lijkt alsof het paard slechts 1 achterpoot heeft, maar als je inzoomt op de achterste poten zie je toch echt twee poten met 2 hoeven. Het karretje heeft overigens drie wielen. Dat maakt het geheel tot een vreemde maar unieke foto compositie.  Bron: glasnegatief Stichting Willem Smit Historie Nijmegen. 

De brief gericht aan elektriciteitspionierThomas Rosskopf . Bron: boekje Smit Transformatoren 1913-1948

Paardentractie 1914

Paardentractie in 1914. Op deze manier werden de transformatoren in die tijd vervoerd. 

Korte geschiedenis van de Goudsche Lichtfabriek.

Het begon allemaal met de gasfabriek die in 1853 werd opgericht door de firma Westerman & Robbé. In 1887 nam de gemeente de gasfabriek over en in 1910 werd besloten een elektriciteitscentrale te bouwen direct naast de gasfabriek op het terrein van het voormalige leprooshuis aan de Hoge Gouwe 189 in Gouda. Dit werd de "Goudsche Lichtfabriek". Het ontwerp was van gemeente bouwmeester L. Koole. 

De elektrische centrale werd een grote concurrent van de gasfabriek en leverde in het prille begin uitsluitend elektriciteit aan Gouda. Als snel werden ook andere gemeenten aangesloten. Op 15 september 1910 werd de eerste stroom geleverd voor de Tentoonstelling van toegepaste elektriciteit in de tuin van de Sociëteit “Ons Genoegen” aan de Boelekade.  

Zoals te lezen is in onderstaande krantenknipsels uit 1909 en 1916 is de centrale diverse malen uitgebreid vanwege de sterke toename van het elektriciteitsverbruik.  Dit kwam doordat steeds meer fabrieken en huishoudens elektriciteit verkozen boven gas en naast de spoorwegen wilden ook de gemeenten in de buurt wilden aangesloten worden op de Goudsche Lichtfabriek.

In de dertiger jaren van de vorige eeuw werd de centrale : "Gemeente Lichtfabrieken Gouda" genoemd. Tussen 1937 en 1939 is de centrale aan de zuidoostzijde uitgebreid met een 10 kV schakelhuis. In 1951 werd de naam gewijzigd in Gemeente Energie Bedrijf (G.E.B.).

De elektrische centrale is het oudste deel van de Goudsche Lichtfabriek en bestond oorspronkelijk uit twee delen. een voorbouw met turbinezaal (met daarin o.a. de turbines van Smit Slikkerveer (zie foto hieronder) een schakelbord en de transformatoren van Smit) aan de Hoge Gouwe en een achterbouw met het Ketelhuis waarin 2 stoomketels waren opgesteld die de turbines in de voorbouw aandreven. De Ketels waren van Stork in combinatie met Babcock. Vanaf 1937 waren de transformatoren terug te vinden in het nieuw gebouwde schakelhuis.

Bouw van de Goudsche Lichtfabriek (1908/1909). Ik kreeg deze prachtige foto opgestuurd van Lennart van Gastel, de eigenaar van het mooie restaurant in de Goudsche Lichtfabriek.

Het Lazaruspoortje met rechts daarnaast de gasfabriek en de Goudsche Lichtfabriek. Bron: Geheugenvannederland.nl

15-10-1910 werd de eerste stroom geleverd door de Goudsche lichtfabriek voor de Tentoonstelling van toegepaste elektriciteit te Gouda" . Hier zien we de stand van Philips. 

De gasfabriek met de Goudsche Lichtfabriek (1917-1920) Wie heeft een betere foto ?

Turbogeneratoren van Smit Slikkerveer voor Gouda 1910

Bron: Archief Brush HMA Ridderkerk  

Uitbreidingen (1909)
In 1909/1910 vinden er flinke uitbreidingen plaats bij de Goudsche Lichtfabrieken. Heemaf, Smit Slikkerveer en een aantal Duitse bedrijven krijgen de orders. Smit Slikkerveer levert de transformatoren in combinatie met de Heemaf die de schakelborden en elektrische installatie voor zijn rekening neemt. De eerste 100 huis aansluitingen worden gelegd.  De transformatoren worden in 1910 geleverd door Smit Slikkerveer waar Thomas Rosskopf nog de baas van de transformatorenafdeling was. Drie jaar later richtte hij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek op in Nijmegen. 

 Bron: 23-11-1909, NRC

Transformatoren
In 1910 begon het in Gouda. In de stad werden 2 transformatorstations en waarschijnlijk ook 2 transformatorzuilen aangelegd. In de statistiek van 1912 zien we dat er totaal 11 transformatoren aanwezig waren met een vermogen van in totaal 288 KVA. De hoogspanning was 3 kV en dat was waarschijnlijk ook de generatorspanning, dus in dat geval stond er geen machine transformator in de Goudsche Lichtfabriek hoogstens een eenvoudige transformator die ze voor distributie rond de centrale gebruikten en waarvoor ze geen apart huisje wilden neerzetten. De laagspanning was 127 V tussen het sterpunt en fase (voor verlichting en andere huis-tuin-en keuken toepassingen) en derhalve 220 V tussen de fasen (de zgn. krachtstroom voor machines, ovens en dergelijke zware belastingen). De (overige) transformatoren stonden verspreid opgesteld in het verzorgingsgebied van Gouda, waarschijnlijk op vier plaatsen. In 1924 was de midden spanning 10 kV en leverde de centrale Gouda aan de stad en de dorpen rond om stroom. In 1937 werd er een nieuw schakelhuis bijgebouwd. Ook voor dat nieuwe schakelhuis werden weer transformatoren van Smit geleverd, maar met aanzienlijk meer vermogen.

Begin jaren '90 van de vorige eeuw ontstond er een grote brand in het 50 kV station van Gouda. De hele stad en omgeving lag plat. Hulpdiensten hadden ook geen communicatie mogelijkheden meer. Smit lukte het als eerste om via een voorziening van het leger contact te krijgen met Gouda en hun alle bijstand aan te bieden. Dit resulteerde uiteindelijk in een opdracht voor 50 kV 35 MVA transformatoren met extreem korte levertijd. Tijdens de bouw van deze transformatoren ging er iets fout met een transport van een transformator voor een kerncentrale in de USA. Prioriteiten stellen was moeilijk, de productiecapaciteit was niet toereikend om beide klanten op tijd te bedienen.

Gouda nam genoegen met ons noodplan. Wat jullie ook doen " als we maar stroom krijgen" De PUEM (Utrecht) stelde zijn 50 kV reserve transformator uit Zeist ter beschikking en de PLEM ( Limburg) had nog een stok oude 50 kV "zwerftrafo" in Beek staan, die mochten we lenen. De regelschakelaar was kapot ,maar verder werkte hij nog wel, zij het met een gigantische herrie. Maar Gouda kreeg zijn stroom. Maanden later kwamen de nieuwe van Smit klaar, geluidsarm en met een goede spanningsregeling. 

Waarschijnlijk zijn dit type transformatoren (25 kVA)  - toen nog gemaakt door Smit Slikkerveer -  gebruikt voor de Goudsche Centrale. Ze lijken namelijk erg veel op de 3 kV en hebben dezelfde deksel constructie als die van de paardentractie vorkheftruck, daarbij komt nog dat het allemaal identieke zijn. 27-09-1910. Bron: Archief Brush HMA Ridderkerk.

Enkele statistieken van de Goudsche Lichtfabriek uit het jaar 1912, bron: de Ingenieur.

Uitbreidingen 1916
In 1916 werd de elektrische centrale weer uitgebreid vanwege de grote behoefte aan elektriciteit, vooral bij fabrieken en spoorwegen. Stork, Siemens en Smit Slikkerveer krijgen weer opdrachten. Smit Slikkerveer levert dit keer de turbines in combinatie met Stork die de ketels levert. 

  

Links: bron: NRC. Rechts: Babcock & Wilcox ketel, 305 m2 verwarmend oppervlak, oververhitter 110 m2, met een Underfeedstoker, 11.35 m2 R.O., Gemeentelijke Lichtfabrieken, Gouda (1920-1924) .Bron: collectie Stork/ Historisch Centrum Overijssel te Zwolle

 Het Ketelhuis van het G.E.B.: C.T.M. ketel, 305 m2 verwarmend oppervlak, stoomdruk 16 kg/cm2, met underfeed stoker (1930-1931). Bron: collectie Stork, Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

Drie Turbogeneratoren, respectievelijk 500, 200 en 1250 KW, 3000 omwentelingen per minuut, opgesteld in de centrale van de Gemeentelijke Lichtfabrieken in Gouda. (1914-1919). We zien hier dus de oude en nieuwe turbo generatoren van Smit Slikkerveer met grotere capaciteit.  Ik kwam ook nog onderstaand knipsel uit 1926 artikel tegen waar een turbo generator te koop wordt aangeboden. Deze is van Smit en heeft bouwjaar 1916.

 

Links: 19-11-1926 Stork Smit turbogenerator te koop. Bouwjaar 1916., rechts: Registreer toestel voor de watermeter  in het Ketelhuis . Wanneer je inzoomt zie je het logo van Stork Hengelo (Gouda 1917-1920)

Stork-Zoelly condensatie stoomturbine, 1250 KW, direct gekoppeld aan een draaistroomgenerator van Smit Slikkerveer, geleverd aan het G.E.B. in 1930/1931. Bron: Historisch Centrum Overijssel te Zwolle.

1931 - de Ljungström turbine
In 1931 zijn er weer uitbreidingen nodig. Een nieuwe turbine met meer vermogen staat in de planning en de directie zet een advertentie waarop bedrijven kunnen inschrijven om een nieuwe turbine te leveren. In totaal schrijven 5 buitenlandse en 1 Nederlands bedrijf zich in. De directie kiest uiteindelijk (volgens velen onbegrijpelijk) de duurste buitenlandse inschrijver uit Zweden Ljungström en gunt de Nederlandse combinatie Stork Smit Slikkerveer geen kans (die overigens de goedkoopste aanbieding had gedaan). Dit wordt uitgebreid in de kranten beschreven omdat er in die tijd veel werkloosheid was en het "eigen fabricaat" de voorkeur heeft van het volk, maar de directie blijft bij zijn besluit. De Zweden gaan ook nog met de prijs omlaag en uiteindelijk geeft de directie aan dat de Zweedse turbine zuiniger is dan de Nederlandse en op termijn voordeliger. Een zwak excuus maar wellicht speelden steekpenningen ook nog een rol.

 

Bron: Archief Gouda.

De Goudsche Lichtfabriek anno 2017
Gelukkig is de De Goudsche Lichtfabriek niet gesloopt en Anno 2017 is de Goudsche Lichtfabriek aan de Hoge Gouwe 189 te Gouda omgetoverd tot een prachtige horeca gelegenheid met industriële uitstraling. https://www.lfgouda.nl/ 

 

Er is overigens zeer weinig historisch fotomateriaal te vinden van de Goudsche Lichtfabriek. Ik kon zelfs geen foto vinden van de fabriek uit de periode 1910-1930. Heeft iemand nog mooie oude foto's van (in of rondom) de Goudsche Lichtfabriek uit lang vervlogen tijden, dan mag je die sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en ik plaats ze bij dit artikel.

Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen, geheugenvannederland.nl , Historisch Centrum Overijssel, Archief Gouda, diverse krantenbanken.

Meer volgt...

Historische nieuwsflits

Vervoer van een kleine transformator van Smit naar Langerak (1913 - 1920)

Vervoer van een Smit transformator naar een transformatorhuisje in Dordrecht (1913 - 1921)Onderstaande prachtige foto betreft het vervoer van een kleine transformator van Willem Smit & Co's transformatorenfabriek naar een transformatorhuisje van het Gemeentelijk Electriciteits Bedrijf Dordrecht (G.E.B.D.) aan de lekdijk nummer 17 te Langerak /Gemeente Liesveld (met dank aan Ton Waalboer voor zijn speurtocht naar de locatie van dit transformatorhuisje).

Het gaat hier om een driefasen olie-nettransformator 20 kVA, 12.500 / 380 Volt. Deze 380 Volt kan ook 210 volt geweest zijn dat is op de foto niet te zien, 380 Volt acht ik echter het meest waarschijnlijke. De datering is tussen 1913 - 1920.

1921-vervoerDordtsekill

Het aardige van de foto is dat de laagspanning lijn ( 380 Volt) die uit het trafo-huisje komt, goed te zien is. De straatverlichting ook goed op de foto te zien is direct aangesloten op deze lijn, waarschijnlijk zat er een lijn speciaal voor de straatverlichting aan die ingeschakeld werd in het trafo huisje, dus als het donker werd moest iemand daar de knop omzetten.  

Vervoer van een Smit transformator naar een transformatorhuisje in Dordrecht (1913 - 1921)

Als we kijken naar de isolatoren op de transformator zijn die identiek aan de isolatoren op de foto hieronder die gemaakt zijn bij Willem Smit & Co's transformatorenfabriek in de twintiger jaren. De transformator is 100% fabrikaat Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek. 

Erik de Vries / Rudo Hermsen.

Plaatsen van isolatoren bij Smit (1926)
Plaatsen van isolatoren Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek (1926)

Bron: Archief Smit Transformatoren.

Schrijf reactie (2 Reacties)

Vierde verkoopkantoor lasafdeling in Gorinchem (1964)

In 1964 had Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek in Nederland 4 verkoopkantoren ten behoeve van het  elektrisch lassen. In Amsterdam, Rotterdam, Groningen en zoals uit dit artikel blijkt een nieuw kantoor in Gorinchem.

Nieuw verkoopkantoor t.b.v. elektrisch lassen (28-02-1964)

Bron: Gorinchems dagblad 28-02-1964

Schrijf reactie (0 Reacties)

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 103 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
4422494

Nieuwsbrief

DMC Firewall is a Joomla Security extension!