Film

In 1924 wordt een belangrijke stap gezet: het elektriciteitsbedrijf van de Provincie Gelderland gaat, gedwongen door de lange verbindingen, over op een HS van 50 kV. Gezien de complexiteit van een 50 kV ontwerp en de beperkte transportmiddelen besluit men hiervoor een één fase ontwerpen te kiezen, 1700 kVA per fase, dus als driefase bank 5100 kVA.

Onderstation   Apeldoorn 1920 - 1930 (Smit Trafo) Trafo op   transport Apeldoorn 1920 - 1930

(Foto linksboven) Het bijzondere van deze transformatoren is de hoge plaatsing van de conservatoren. Dit was nodig omdat er toen nog geen zgn. condensator doorvoeringen voorhanden waren. De hier gebruikte doorvoeringen bestonden uit een hol porseleinen omhulsel met daarin een doorvoerstift, de olie in de transformator stond in open verbinding met die in de doorvoering. Dit ziet men heden ten dage nog steeds bij spanningen tot 33 kV. De conservator moest dus hoger geplaatst worden dan de top van de doorvoering. 50 kV was een zeer hoge spanning dus men nam met de dimensionering van de doorvoeringen geen enkele risico en koos dus voor erg lange (slagwijdte en kruipweg) doorvoeringen zodat de conservator nog eens extra hoog geplaatst moest worden.

De foto rechtsboven is van latere datum en is hoogst waarschijnlijk de 20 MVA Transformator. Deze zal het bestaande station met de oorspronkelijke 3 x 1700 kVA hebben versterkt.

Erik de Vries.

Beide (zeer onduidelijke) foto's komen uit een film van het PGEM waar enkele seconden een transport van een transformator van Smit te zien is naar Apeldoorn en een fragment van een onderstation met 4 trafo's (ook Apeldoorn). Waarschijnlijk ook fabricaat Smit (1920 - 1930).

Mocht iemand soortgelijke films in zijn bezit hebben met oude film-fragmenten van een Smit Trafo graag contact met mij opnemen. Het fragment , hoe kort dan ook, kan voor ons zeer interessant zijn.

Rudo Hermsen



(Filmpje van PGEM/NUON)

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd