Historische nieuwsflits

Deze prachtige foto vond ik in een van de oudste boeken van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek NV. In dit boekje werd een zekere ingenieur Nolen genoemt. Nolen kwam in 1916 bij Smit in dienst als ingenieur. Later werd hij Professor en vanaf 1925 werd hij mede directeur.

Rudo Hermsen

Draaistroom olie transformator 4000 KVA uit 1919
Draaistroom olie transformator 4000 KVA 10000/3000 Volt 50 Per. uit 1919.

Bron: Het Transformatorenboek T.13 (Smit Nijmegen HIstorisch Genootschap)

Het binnenwerk (compleet gemonteerde kern en wikkelingen) van een 4000 kVA Transformator.

De buitenliggende 10 kV wikkeling is ruimschoots van koelkanalen voorzien en is voor zijn spanning ruimschoots uitgelegd. Begrijpelijk als men bedenkt dat tijdens WO I en vlak daarna de transformator-olie van erbarmelijke kwaliteit was. Het isolatiemateriaal van het wikkeldraad had men sinds kort in eigen hand, dit werd gefabriceerd in de afdeling Smit Draad (vele decennia later verzelfstandigd en nog steeds in Nijmegen gevestigd). De aandruk constructie van de wikkeling met schroefveren is duidelijk te zien.

Deze transformator bezat waarschijnlijk reeds een aftakschakelaar aan 10 kV zijde (nog niet gemonteerd toen de foto genomen werd), de uitlopers van de wikkeling zijn wel goed zichtbaar.

Deze transformatoren werden gebruikt voor de voeding van kleinere lokale 3 kV netten, waarin de distributie aan de verbruikers geschiedde met 20 kVA ,3.000/ 220 Volt transformatoren.

Erik de Vries.

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 141 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
4321716

Nieuwsbrief

DMC Firewall is a Joomla Security extension!