Verhalen

Enkele herinneringen aan mijn tijd bij Smit Regeltechiek 

Smit Regeltechniek grote baas, kantoor 1969

Eind vijftiger jaren ontstond bij Smit Transformatoren een afdeling regeltechniek (afgekort RT), die door overnames en fusies maar een kort leven beschoren was.  In 1972 werd deze afdeling overgeplaatst naar Holec in Hengelo en later ging het op in Eaton. Hoofd van deze afdeling was in die tijd ir. Jacques Lisser. Hij stuurde mij een kort verhaal met herinneringen aan zijn tijd bij Smit Regeltechniek.

Op 1 Juli 1950 kwam ik als werkstudent voor halve dagen in dienst op de exportafdeling van Smit, waarbij ik nog 2 oprichters prof. Nolen en ir. Rosskopf heb meegemaakt.

Mijn kamertje grensde aan dat van ir. Rosskopf, die als gepensioneerde nog publicaties aan het schrijven was. Hij bracht mij de fijne kneepjes van de meettransformatoren bij. Een geweldige didacticus! Ik werkte bij een bedrijf waarvan de directeur ook het meest van de producten afweet. Dat is helaas vandaag anders. Iedere ochtend werd de prof met de directieauto van zijn woning in De Steeg afgehaald. Aangekomen op de Groenestraat liep hij eerst door de fabriek, sprak met de monteurs en de technici van de proefafdeling om daarna pas naar zijn kantoor te gaan. Niemand kon hem dan ook tijdens de verschillende besprekingen een oor aan naaien.

Hart van het innovatieteam waren dr.ir De Kuyper en ir. Frowein. Laatsgenoemde kwam met de ideeen en de Kuyper berekende de uitvoerbaarheid. Het regende patenten!. Ik mocht bij Smit afstuderen, De Kuyper was mijn promoter. Hij bepaalde ook het onderwerp van het onderzoek. Een ramp, want hij was zo knap, dat hij veelal mijn intelligentie overschatte. In 1952 behaalde ik het ir.diploma waarna ik via de berekeningsafdeling op de tekenkamer ben begonnen.

Frowein

Bron: Personeelsblad Post 1966

Al gauw werd ik betrokken bij de ontwikkeling van de regelschakelaars en van de lasapparatuur. Geleidelijk vormde zich een kleine werkgroep, dat zich ging bezighouden met elektische energieregeling. De groep kreeg de naam Regeltechniek. Inmiddels werd prof. Nolen opgevolgd door ir. Otto een werktuigkundig ingenieur. Voordat hij in funktie kwam kreeg hij ruim een half jaar intensief college van prof. Nolen. Op het bureau van Otto zag ik heel vaak belangrijke boeken liggen over transformatoren en aanverwante producten.

Bordje Smit Regeltechniek bij binnenkomst Smit Draad terrein GroenestraatDe afdeling regeltechniek werd boekhoudkundig behandeld als profitcenter, wat het in de verste verte niet was. Hij was onze grootste verdediger tegen de krachten van overige directieleden die Regeltechniek als een verliespost zagen. Hij zag ons als ontwikkelaars van toekomstige producten zoals traploze energieregeling met transformatoren met regelschakelaars en transductoren. Toen en nu vandaag weet men niet wat transductoren zijn. Een product dat heel goed door Smit kon worden gemaakt. Over transductoren moest ik een presentatie geven voor directeuren van electiciteitsbedrijven. Prof. Nolen drukte het op mijn hart het vooral niet moeilijker te maken dan voor leerlingen van de ambachtschool.

In de 50 jaren was de televisie nog in ontwikkeling. Daardoor was de jaarlijkse Smit revue een heel belangrijk evenement, dat ook de plaatselijke bladen haalde. De magazijnmeester was de ontwerper en uitvoerder van die revue met als artiesten chefs en medewerkers van de verschillende afdelingen. Naarmate de televisie meer en meer in de huiskamer kwam werd het te moeilijk om medewerkers te bewegen om s'avonds te repeteren. De revue is evenals de toneelvereniging Tosmi ter ziele gegaan. 

Ir. Jacques Lisser

lisser

 

 

Bron: Personeelsblad post 1966

Meer over de afdeling Regeltechniek kun je HIER vinden.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 490 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11195421
DMC Firewall is a Joomla Security extension!