Willem Smit Historie

De historie van Royal Smit Transformatoren (1913 - heden)

Thomas Rosskopf in zijn Karlsruhe tijdOp 2 mei 1913 werd Willem Smit & Co's Transformatoren N.V. officieel opgericht door de ingenieurs Rosskopf en Bergsma. Ook de man van de eerste elektriciteitscentrale van Nederland (1886 - Kinderdijk) en eerste elektrische straatverlichting (1886 - Nijmegen), Willem Benjamin Smit was daarbij als stuwende kracht, commissaris en naamgever. Royal Smit Transformatoren -  de huidige naam van dit bedrijf - zou een zeer belangrijke speler worden voor de energievoorziening zoals we die nu in Nederland kennen en is na meer dan 100 jaar nog springlevend. 

4000 kVA transformator (1919) 

De voorgeschiedenis
Gelijkstroomgenerator Smit Slikkerveer t.b.v. de centrale in Nijmegen (1886)De eerste toepassingen van de elektrotechniek maakten gebruik van gelijkstroom, daarmee was het niet mogelijk om grote energiehoeveelheden of afstanden te overbruggen.

Lees meer: De historie van Royal Smit Transformatoren (1913 - heden)

Schrijf reactie (7 Reacties)

De historie van Smit Slikkerveer (1882 - 2018)

Het oudste ex HOLEC bedrijf, Smit Slikkerveer werd opgericht in 1882 door elektriciteitspionier Willem Benjamin Smit. Op 18 jarige leeftijd experimenteerde Willem Smit al met elektrische booglamp verlichting. Met een zelf gemaakte dynamo (generator) en een Swan booglamp verlichtte hij in 1878 de klinknagel fabriek van zijn vader. Hiermee was hij de eerste in Nederland die elektrische verlichting in een fabriek toepaste. Op 1 november 1882 richtte hij samen met zijn vriend/zwager Adriaan Pot de “Electrisch-Licht-Machinen Fabriek Willem Smit & Co” op.

Willem Benjamin Smit en Adriaan Pot   
De allereerste advertentie van Smit Slikkerveer die ik kon vinden. 24-01-1881, bron: Vaderland
 
Een van de eerste advertenties van Smit Slikkerveer (1883). Bron: Nieuws van den dag
Op 10-12-1884 en 3-1-1885 stond er een grote advertentie in de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant.
 

Inleiding

Rudo HermsenEind 2000 kreeg ik een opdracht om een website voor Smit Draad te maken.  Hiervoor moest ik wat research doen m.b.t. de geschiedenis van Smit Draad voor het onderdeel "Historie". Ik kwam terecht bij oud ploegleider, Gerard van Beurden die veel oude foto's van de oude Draadfabriek had gered uit de container.

Een aantal foto's heb ik toen gebruikt voor de website en omdat ik gefascineerd raakte in de historie van dit bedrijf, ben ik op zoek gegaan naar materiaal van de begin periode (vanaf 1913). Veel materiaal is in de loop der jaren verloren gegaan, daarom stelde ik mij ten doel om zoveel mogelijk boeken en ander materiaal te gaan verzamelen.

Hierin werd ik ook gesteund door de directie van Smit Draad, die ook inzag dat dit historisch cultureel erfgoed van de Draadfabriek (en ook Willem Smit in het algemeen) niet verloren mocht gaan. De geschiedenis gaat voor de Smit bedrijven immers terug naar 1913. Met oprichter Willem Smit heb je ook nog een van de pioniers van de elektrotechniek in Nederland aan de basis van dit bedrijf. In 1886 voorzag hij Nijmegen van elektrisch licht en datzelfde jaar bouwde hij (ook in Nijmegen) de eerste provinciale elektrische centrale van ons land. Alleen al voor wat hij voor Nijmegen en de elektrotechniek in het algemeen al heeft betekent is dit een man om te eren met een website. Dat heb ik ook gedaan d.m.v. zijn biografie.

In 2006 werd ik gebeld door Willy Ahlers, een historicus, die bezig was met een onderzoek via zijn voormalige werkgever Eaton. Dit bedrijf heeft het vroegere Heemaf en Hazemeyer overgenomen, die in de zestig en zeventiger jaren van de vorige eeuw tot hetzelfde concern hoorden (Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek NV en Holec Nederland). Hij stelde voor om samen met mij in het archief van Smit Transformatoren te gaan kijken om zo weer wat terug te vinden van onze historie.  Wij kregen toestemming voor een historisch onderzoek en we vonden daar een schat aan informatie en foto's terug.

Dit is vervolgens nog wat uit de hand gelopen doordat ik via het Holec Historisch Genootschap, het Holec archief bij Eaton en Smit Draad een klein budget en opslag kreeg om aankopen te doen om zodoende de historie van de Smit bedrijven weer in kaart te brengen. Veel fotomateriaal heb ik op een onofficiële foto-website geplaatst. Deze vind je hier. Dit resulteerde uiteindelijk in de huidige website.

Met medewerking van Willy Ahlers heb ik eerst de website http://www.holechistorie.nl/ opgezet. Hier is de historie te vinden van alle bedrijven die ooit van de HOLEC groep zijn geweest. (Heemaf/ Hazemeyer / EMF Dordt / Systeem Coq enz.) Deze website loopt door in deze website www.willemsmithistorie.nl

De bedoeling van deze nieuwe website is een zo compleet mogelijk digitaal boekwerk te maken van de prachtige historie van de voormalige Willem Smit bedrijven. De website wordt door mij beschreven met hulp van Willy Ahlers, historicus/archivaris van Eaton en Erik de Vries (oud medewerker / ingenieur van Smit Transformatoren. De site zal steeds weer aangevuld worden met nieuwe feiten, foto's, artikelen en film materiaal.

Heeft u nog iets van de voormalige Smit bedrijven dat van waarde kan zijn voor mijn onderzoek, zoals foto's, oude boekwerken, films, krantenknipsels, oude voorwerpen gebruikt bij Willem Smit of heeft u gewerkt bij een van deze bedrijven en wilt u daarover iets op deze website plaatsen neem dan contact met mij op. 

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 
Mobiel: 06-19009274

Rudo Hermsen

Schrijf reactie (1 Reacties)

De historie van Smit Draad (1915 - heden)

20 oktober 1915 werd Smit Draad (afdeling Draadfabriek) opgericht door Ir. Thomas Rosskopf, de directeur en oprichter van Smit Transformatoren. De transformatorenfabriek had behoefte aan op maat gemaakt koperdraad die tot dan toe werd ingekocht in Duitsland. Een groot nadeel was dat de afmetingen die men kocht allemaal verschillende diktes hadden die bij binnenkomst eerst helemaal bewerkt moesten worden voordat men ermee aan de slag kon gaan. 

In 1914 zorgde de eerste Wereld Oorlog voor een handels-stop met Duitsland. Een alternatief was om het koperdraad uit de Verenigde Staten te halen. Maar ook dit werkte niet, want er waren lange levertijden en dit had als gevolg dat de transformatoren niet of niet op tijd gemaakt konden worden. Dit was natuurlijk een groot probleem. Besloten werd om een eigen draadfabriek te gaan opzetten die alles zelf gaat doen. Van het inkopen van het koper tot het bewerken van de draad naar de juiste afmetingen met de juiste isolatie voor de verschillende typen transformatoren voor (in de beginjaren) alleen het eigen bedrijf. Men gaat van start in een gebouw op het terrein van Smit Transformatoren, maar dit wordt al snel te klein waardoor men in 1916 een eigen fabrieksgebouw aankoopt voor de draadfabricage. 


Gezicht in de Draadfabriek (1916 - 1925).

De voorgeschiedenis: van Slikkerveer naar Nijmegen
Thomas Rosskopf in zijn Karlsruhe tijd

Lees meer: De historie van Smit Draad (1915 - heden)

Schrijf reactie (4 Reacties)

Dynamo's van Smit Slikkerveer voor motorschip MS Oranje II (1939) + FILM

Stoomvaart Maatschappij Nederland gaf in 1937 de opdracht aan NV Nederlandsche Scheepsbouw Mij Amsterdam om een groot luxe passagiersschip te bouwen, de MS Oranje II. De bouw van het meer dan 20.000 ton wegende passagiersschip duurde ruim 2 jaar. De bouw vond plaats bij de werf in Amsterdam en bood voor twee jaar tijd werkgelegenheid aan duizenden arbeiders. Het luxueuze passagiersschip was bestemd om te worden ingezet voor de vaart op de Indië-route. De dynamo's (generatoren) werden gemaakt door Smit Slikkerveer. In de archieven vonden we een filmfragment van de fabricage van de dynamo's, die de stroom moesten leveren voor het hele schip. Voor meer informatie over MS Oranje II zie DEZE LINK

Bron: Archief Brush

FILM FRAGMENT: (klik op de play button om te starten)

Lees meer: Dynamo's van Smit Slikkerveer voor motorschip MS Oranje II (1939) + FILM

Schrijf reactie (0 Reacties)

Subcategorieën

Film

Om een goed beeld te geven hoe het ervroeger in de Smit bedrijven aan toe ging zal ik hier geregeld korte film-fragmentente plaatsen. De film-fragmenten hebben allemaal in meer of mindere mate te maken met Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek.

We hebben al enkele prachtige bedrijfsfilms teruggevonden uit 1926/1938/1950 en 1966 en van latere datum, de jaren tachtig en negentig.

Mocht iemand nog een oude film van een van de Smit bedrijven in zijn bezit hebben, neemt u a.u.b. contact met mij op, want  via de contacten bij Techniekmuseum het Heim en HCO Zwolle kunnen wij veel soorten film- en videobanden om laten zetten naar dvd-formaat.

U krijgt altijd een kopie van de DVD mee als dank.

M.v.g.

Rudo Hermsen
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 277 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11207185
DMC Firewall is a Joomla Security extension!