Tijdens WO I werd de Duitse kabel vernietigd waarmee telegrafie contact werd onderhouden tussen Nederland en Nederlands Indië. Indië was alleen bereikbaar d.m.v. een Britse kabel, maar censuur op de lijn zorgde voor de roep naar een eigen systeem. Cornelis de Groot kreeg deze opdracht en ging ermee aan de slag in Malabar (Nederlands Indië).
Voor de verbinding naar Indië werd in Kootwijk een enorme zender gebouwd.Om storingen te voorkomen werd de ontvanger op een andere locatie neergezet. Voor de zender Kootwijk Radio was dat eerst op de hei in Sambeek ten zuiden van Boxmeer (Oost-Brabant). Op de heide nabij "het Radio-bos" werden zeven masten opgericht die elk 61,5 meter hoog waren, waaraan antennekabels werden bevestigd.
In die tijd moesten zend en ontvangstation op minstens 50 km afstand staan, aangezien de zwakke signalen gestoord konden worden door de sterke zender. Verder was de richting van Sambeek bepalend voor de keuze van de locatie. De richting van het ontvangstation Kootwijk moest loodrecht staan op de richting van de richting Kootwijk - Indië . Sambeek voldeed daaraan en in 1919 werd dit met de bouw een begin gemaakt. Eind 1919 werden hier voor het eerst signalen opgevangen vanuit Malabar (Bandung). Ondanks het feit dat Sambeek prima functioneerde verhuisde in 1924 de ontvanger naar landgoed Meyendel , dat had weer te maken met het feit dat het centrale telegraafkantoor in Amsterdam gelegen was en Sambeek uit de richting lag waardoor men berichten die men in Sambeek ontving naar Amsterdam moest doorzenden. Dat was nogal omslachtig. Zie ook DIT artikel. Enkele jaren later verhuisde het ontvangststation naar Noordwijk en uiteindelijk naar Nederhorst den Berg.
Het ontvangstation Sambeek is slechts korte tijd in gebruik geweest en er is zeer weinig over bekend maar onlangs vond ik
in een Ingenieur uit 06-03-1920 een interessant artikel van Ir. A.H. de Voogt, die ontvangstation Sambeek tot in detail beschreef. Klik op de artikelen om te vergroten.
Radio-ontvangststation Sambeek. Een afhechtingsmast voor het gestrekt houden van de antenne. Noord Brabant, Nederland, 1921. Bron: geheugenvannederland.nl
Ontvangststation Meyendel (1924). Deze ontvanger stond eerst in Sambeek. Bron: De Ingenieur 1924
Het onderstuk van een van de ruim 60 meter hoge masten in Sambeek (1921) Bron: geheugenvannederland.nl
Bron: Nieuwsblad van het Noorden 12-06-1923
Radiostation Meyendel (1924). Bron: Geschiedenis der Rijkstelegraaf 1852-1952
Wie heeft meer foto/film materiaal van ontvangstation Sambeek? Graag reacties per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Reacties mogelijk gemaakt door CComment