Historische nieuwsflits

Onderstaande foto kreeg ik van Wouter de Wijn. Zijn vader Jan de Wijn werkte van 1947 - 1964 bij Smit Transformatoren en was daar technisch tekenaar.

Stroomtransformator (1949-1950)

Het is voor 100% zeker een stroomtrafo, door Smit in eigen huis ontwikkeld én vervaardigd. Dit wordt behalve door de vorm ook bevestigd door de letter K. De achterzijde zal dan gekenmerkt zijn met de letter L. De aansluitklemmen van de secundaire winding in het aansluitkastje hebben dan de (kleine) letters k en l. Hiermee wordt de relatie van polariteit tussen de primaire geleider K en L en de secundaire zijde k en l aangegeven. Belangrijk wanneer de stroomtransformatoren t.b.v beveiligingen of voor metingen worden gebruikt. 

Met een stroomtrafo wordt de stroomsterkte gemeten in een geleider die door het gat in het midden van het toestel gaat. Een product dat in het grijze verleden zowel in Nijmegen als in Ede gemaakt werd en nu nog slechts door enkele gespecialiseerde bedrijven. In Smit Mededelingen 1e kwartaal 1949 en 4-de kwartaal 1950 worden stroomtrafo's beschreven.

Wim Erinkveld / Erik de Vries.
Bron: Fotocollectie Jan de Wijn (Stichting Willem Smit Historie Nijmegen).

Bron: Electrotechniek uitgave der vereeniging van krachtwerktuigen 1943.(Smit Nijmegen Historisch Genootschap).

Toch heeft Smit deze stroom-transformatoren al veel eerder gemaakt. Ik kwam ze tegen in een oud technisch boek uit 1943 (zie foto's hierboven) en nader onderzoek leert ons dat Smit al vanaf 1925 stroom-transformatoren heeft geproduceerd. Dit is te lezen in de periodieke mededelingen. 

  • PM 2 juli 1925
  • PM 27 sept 1929
  • PM 37 mei 1931
  • PM 43 mei 1932
  • PM 44 juli 1933
  • PM 61 herfst 1936 

Professor Nolen schreef in periodieke mededelingen 1963 een kort artikel over dit onderwerp:

Meet transformatoren
De 10 kV stroomtransformatoren werden oorspronkelijk in kabelmassa ingegoten, wat ook overal elders gebruikelijk was. De dwarsgattransformator was een grote verbetering, hij was onbrandbaar, sterk en had een zorgvuldig beheerst elektrisch veld, hij wordt nog veel gebruikt. Na 1955 zijn wij daarnaast typen gaan bouwen, ingegoten in kunsthars.
Ook de eerst als olietypen gebouwde spanningstransformatoren worden nu in kunsthars ingegoten.

De laagspannings-stroomtransformatoren zijn thans voor een deel ook kunsthars typen. Afb. 20 en 21 tonen resp. het dwarsgattype en een aantal kunstharsuitvoeringen. Reeds op een zeer vroeg tijdstip hebben wij ons voor de ijkingen uitgerust met meetbruggen volgens de compensatiemethode.

De fabricage is thans (1963) geconcentreerd in Ede, waardoor er veel meer aandacht aan kan worden besteed.

Bron: Smit Mededelingen

Reclame Smit Stroomtransformatoren gemaakt in 1949. (Smit Mededelingen 1949) Een zgn. dwarsgat-pot-stroomtransformator 10 kV

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 343 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11205898
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd