Historische nieuwsflits

koningin juliana bij opening centraleDe Kerncentrale Dodewaard is een voormalige kerncentrale in de Nederlandse plaats Dodewaard. De centrale was in bedrijf van 1969 tot 1997. Kerncentrale Dodewaard was de eerste kerncentrale in Nederland. De bouw begon in 1965 en de kernreactor werd in het bijzijn van koningin Juliana op 26 maart 1969 in gebruik genomen. Hoofddoel was het opdoen van kennis en ervaring met het opwekken van elektriciteit door middel van kernsplijting. In 1981 waren er meermaals protesten van de antikernenergiebeweging bij de centrale. Op 26 maart 1997 werd de centrale uit bedrijf genomen, zeven jaar eerder dan oorspronkelijk gepland. Zowel de bijgebouwen als de ventilatieschacht zijn in de jaren na sluiting afgebroken. Op 9 april 2003 is de laatste splijtstof uit de centrale afgevoerd en op 1 juli 2005 was het ombouwproces gereed en is de 40-jarige wachttijd ingegaan. De definitieve ontmanteling is gepland vanaf 2045. De GKN beheert de centrale en zorgt omstreeks 2045 voor de afbraak van de laatste gebouwen.

In 1969 leverde Smit Transformatoren een machine transformator voor de kerncentrale in Dodewaard. 

 

Links, de bouw van de kerncentrale Dodewaard, rechts een luchtfoto van de centrale uit 1969.

Machine transformator Dodewaard (1969)

Ik weet bijna zeker dat dit de machine transformator van de kerncentrale in Dodewaard is. Dus een object met een kleurrijke (politieke) geschiedenis. Het is niet erg waarschijnlijk dat dit de koppelnet transformator van Dodewaard is. Weliswaar dezelfde stations naam en ook een grote transformator, op de foto's heeft hij echter meer weg van een machine transformator.'

Erik de Vries

FILM: Kort filmfragment over Kerncentrale Dodewaard (1969)


Bron: Beeld en Geluid

Transport van de transformator van Smit

Machine transformator Dodewaard

Machine transformator Dodewaard (1969) Machine transformator Dodewaard (1969)

Machine transformator Dodewaard (1969)

FILM: fragment demonstratie tegen Kerncentrale Dodewaard (1981).


Bron: Beeld en Geluid

Bijgaand een een link naar de geschiedenis van de kerncentrale in Dodewaard. http://www.kcd.nl/historie/index.html. Heeft u nog meer informatie bij deze foto's dan kunt u onderaan dit artikel uw reacties kwijt. 
Klik hier voor een documentaire over Kerncentrale Dodewaard.

Bron: foto's Gelders archief, tekst Wikipedia.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 113 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11561639
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd