Laatst bijgewerkt

Voor het 100 jarig jubileum van Smit Transformatoren in 2013 had onze Stichting in samenwerking met Smit Service (Wim Erinkveld) een kleine tentoonstelling opgezet die te bezichtigen was op de feestdag voor personeel, omwonenden en genodigden. Een van deze objecten was een Smit-Junker oven uit 1936. Deze werd ons ter beschikking gesteld door Tobias de Groot.

De ouders van Tobias de Groot waren kunstenaars hadden vanaf 1940 een keramisch kunstatelier "de Groot-Crolla" in Maastricht. Zij kochten in 1936 hun eerste pottenbakkers oventje van Smit, een Smit-Junker oven die ze de "Crolla" oven noemden. Dit was het prototype van de eerste keramische pottenbakkers oven die door Smit Ovens (opgericht in 1936) verkocht werd, vandaar dat deze oven onze belangstelling had. Speciaal voor de kleine tentoonstelling had Smit de oven op laten halen in Maastricht. 

 

   

In het midden het kunstenaarsechtpaar in hun jonge jaren. 

  

Hierboven enkele foto's van de oven die Tobias de Groot ons stuurde. De oven met ovennummer 80217 en opschrift willem-smit & Co’s Tranformatorenfabriek NV Nijmegen _ Holland. De oven heeft het dus zeer lang uitgehouden en is intensief gebruikt.

SMIT-JUNKER OVENS
De Smit-Junker oven was een samenwerkingsverband tussen Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek - afdeling ovenfabricage / elektrowarmte (E.W.)  het Duitse Otto Junker. Deze samenwerking begon vanaf 1936 omdat Smit geen expertise had in ovens. Men leerde het vak snel en aan de samenwerking kwam ook snel een einde toen WO II begon en Smit niet met een Duits bedrijf geassocieerd wilde worden. Toen kwamen er al heel snel typeplaatjes op te zitten van Smit Nijmegen.

Folder Smit Junker, 1937. Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen.

Het transport van de oven
In december 2010 heeft Smit de oven op laten halen voor de tentoonstelling.

 

 
Natuurlijk met een leuk taartje.
 

Tentoonstelling bij het jubileum van Royal Smit Transformatoren 
De oven werd goed schoongemaakt, speciaal voor de tentoonstelling en in 2013 was de Smit-Junker oven te zien bij Royal Smit Transformatoren met in de oven nog enkele keramische beelden gemaakt door de kunstenaarsfamilie.

Na de tentoonstelling is de oven overgebracht naar een museum. 

Facturen en andere documenten
Tobias stuurde ook nog een map met documenten van de aankoop diverse ovens gekocht bij Smit. Daar zaten nog interessante brieven bij zoals een afscheidsbrief van de directeuren Rosskopf en Bergsma in 1946, meerdere facturen  en orderbevestigingen, maar ook zelf gemaakte, wellicht door secretaresse Johanna Wycoff-De Wilde (getypte) handleidingen van de werking van de oven. 


Schema's van de KKS 45/45 oven die men kocht in 1946. De oorlogstijd zorgde natuurlijk voor een enorme vertraging aangezien men al in 1943 documentatie had opgevraagd van deze oven.


De oven werkte op 220 Volt en niet op 380 V zoals werd aangegeven in de orderbevestiging... 


In 1946 kocht men nog een oven, een ander type KKS 75/75. Zie hierboven de tekst "daar wij uw adres niet weten, sturen wij de brief via de PLEM". Dit zou vandaag de dag echt niet aankomen...

 
Een rekening uit 1947.

 
In 1957 stond het kunstenaars echtpaar in het blad "Beatrijs" 

Theo en Miets de Groot zijn 60 jaar getrouwd geweest en hebben altijd unieke keramische kunstwerken gemaakt en elk voorwerp is gebakken in een van de ovens die bij Smit gekocht werden, maar het allereerste Smit-Junker oventje was natuurlijk speciaal voor het kunstenaars echtpaar en daar is menig kunstwerk in gebakken. (foto: 2003), bron: Tobias de Groot.

Met dank aan Tobias de Groot. 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contact gegevens:

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274

KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.

 

Adverteren

DMC Firewall is a Joomla Security extension!