Artikelen Smit Las

Logo Smit LasNadat directeur Thomas Rosskopf in 1924 de eerste elektrische lastransformator van Nederland had ontworpen werd het elektrisch lassen een 'hot' item. Iedereen wilde deze nieuwe manier van lassen leren. Willem Smit & Co's  afdeling "laschtechniek" sprong daar handig op in en introduceerden door het hele land demonstraties en cursussen, de zogenaamde  'lasch-demonstraties' en 'laschcursussen'.

Hiervoor werd in veel verschillende kranten geadverteerd zoals : NRC, Leidsche Courant, De Eemlander, Gelderlander enz.  Een van de cursusleiders, Ir. W.Gerritsen zijn we al vaker tegen gekomen. Hij was een ingenieur van Willem Smit die zich tussen 1925 en 1930 verdiept had in deze toen nieuwe manier van lassen, "het electrisch laschen". Hij hielp directeur Rosskopf met het ontwikkelen van het eerste prototype van de elektrische lastransformator. Later schreef Gerritsen nog een groot aantal cursus boeken over deze nieuwe manier van lassen. Vorig jaar ontving ik van een familielid een aantal boeken geschreven door deze ingenieur.


Touwtrekwedstrijden sportdag Willem Smit dertiger jaren.

Op de middelste foto van de drie uit 1932 zien we  Ir. W. Gerritsen staan met bril naast de man met de bolhoed. Hij is aandachtig toeschouwer tijdens de sportwedstrijden bij Smit (touwtrekken) Op 03-07-1969 overleed dhr. Gerritsen op 74 jarige leeftijd. Lees hieronder een memoriam en een korte biografie.

BIOGRAFIE


Ir. Gerritsen

Ir. Gerritsen
Bron: Post nr. 1 uit 1969

WO II / Oorlogsheld

Ir. W. Gerritsen (Afd. laschtechniek)Ingenieur Gerritsen was een geboren onderhandelaar. Tijdens WO II heeft hij een aantal medewerkers van Smit uit de concentratiekampen terug gehaald naar Smit. Dit in opdracht van directeur Rosskopf die het voorwerk deed. Voorbeelden daarvan zijn de Joodse technisch tekenaar Fritz Tauber en zijn vrouw die door hem uit Westerbork zijn terug gehaald. Later zijn ze onder gedoken en dit werd gefinancierd door Rosskopf. Beide hebben de oorlog overleeft.

Een andere medewerker die hij uit een concentratiekamp heeft terug gehaald is dhr. H.A. Jansen. Hij werkte als ingenieur bij Smit en hij had in Oorlogstijd een aantal Joodse mensen in huis verborgen. De Duitsers kwamen erachter en hij werd opgepakt. Rosskopf en Gerritsen vonden hem terug in een concentratiekamp ergens in Nederland en na lang onderhandelen wisten ze hem terug te halen. Na de oorlog kregen Rosskopf en Gerritsen hiervoor een verzetskruis en beide werden Ridder in de orde van Oranje Nassau. 

Bron: Archief Royal Smit Transformatoren (1930)

Vanaf 01-07-1929 kreeg Ir .Gerritsen de leiding over de Elektrodenfabriek volgens onderstaande prikbord mededeling. Bron: Archief Smit Transformatoren.

Hieronder nog een foto van dhr. Gerritsen (geheel links) tijdens een bezoek van de "Duitsche lasspecialiteiten" (1931).Bron: Smit Lasboek 1931

Electrisch-lasch demonstratie 31-03-1925

Bron: Eemlander 31-03-1928

Laschcursus door Ir. Gerritsen (13-10-1934)

Cursus laschtechniek door Ir. Gerritsen 13-10-1934

Bron: Eemlander 13-04-1934

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 210 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11561752
DMC Firewall is a Joomla Security extension!