Begin 2010 ontving ik van Henny Eigenhuijsen een email dat hij nog een mooi foto-album van zijn vader (Jo) thuis had liggen. Zijn vader werkte vroeger bij Smit Las (elektroden afdeling). Ik ben bij Henny langs geweest en zag dat de albums uniek waren. Vervolgens heb ik 2 fotoalbums ingescand met materiaal van Smit vanaf 1930 tot en met eind zeventiger jaren. Vanwege de grote hoeveelheid foto's zijn het in totaal 5 artikelen geworden. Hierbij deel 1 van 3 uit het plakboek van Jo Eigenhuijsen
Hier de link naar de andere artikelen : Plakboek Jo Eigenhuijsen deel 2, deel 3. Fotoalbum 25 jarig jubileum, Fotoalbum excursieclub Willem Smit.
Dhr. Eigenhuijsen (zittend geheel rechts) in zijn kantoor bij "de Smit Electrodenfabriek" 1933
Korte biografie van dhr. Eigenhuijsen
Dhr. Eigenhuijsen werkte van 1930 tot 1972 (dus 40 jaar !!) bij de elektrodenfabriek van Smit. (Smit Las). Aangezien de electrodenfabriek in 1926 werd opgericht was hij dus ook een van de eerste medewerkers en is hij met fabriek groot geworden. Zijn fotoalbum was werkelijk prachtig, vooral ook omdat dhr. Eigenhuijsen al in 1930 over een zeer goed fototoestel beschikte en hij vele unieke foto's had gemaakt van de mensen in de fabriek. Fotografie was in die tijd al een hobby van hem en daarmee heeft hij een tijdsbeeld vastgelegd. (rechts zie je het fototoestel waarmee hij vanaf 1950 de foto's maakte. Het toestel werkt overigens nog steeds prima.
Dhr. Eigenhuijsen komt in dienst bij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek.
Dhr. Eigenhuijsen begon op 01 juni 1930 bij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek N.V. op de afdeling inkoop. Nadat hij daar 1 jaar als plaatsvervangend hoofd van deze afdeling had gewerkt kwam Nederland in een zware economische crisis. Deze crisis trof ook Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek. Uiteindelijk verloor hij zijn baan, maar werkloos was hij geen dag. Er was gelukkig een vacature bij de Electrodenfabriek (op het eigen terrein) bij Smit, waar hij direct kon beginnen. Hij ontving een getuigschrift (zie foto) en begon bij de Electrodenfabriek, die kort daarvoor was opgericht (1926) en juist tot bloei kwam in deze crisis tijd. Hij begon daar als chef magazijn en expeditie en deed dit met veel plezier en inzet tot aan zijn pensionering in 1972..
Getuigschrift Dhr. Eigenhuijsen bij ontslag tijdens de crisis in 1931
Hieronder een slideshow met fotomateriaal van Smit Elektrodenfabriek vanaf 1930 - 1950
{besps}Eigenhuijsen_slide{/besps}
Een prachtige foto van de inpakafdeling van de Smit Electrodenfabriek 25-03-1937. Op de achtergrond zien we nog een glimp van een wikkel van de zgn. "Resistens laselektroden". De naam "Resistens" werd door een zekere heer Stork of Storck van de Draadfabriek van Smit bedacht en had zijn oorsprong in de naderende WO II, waar weerstand/verzet tegen geboden moest worden.
Dhr. Eigenhuijsen was zeer gedetailleerd. Hij noteerde en bewaarde alles. Zoals onderstaand order doorslag bonnenboekje van de Timmerwerkplaats in 1935 en de omzetstaatjes van de verkoop van elektroden daaronder.
Links, doorslag orderbonnenboekje Timmerwerkplaats 1935, rechts Magazijn/Expeditie Electrodenfabriek 1933
De omzetstaat van de verkoop van laselektroden (1931) hieronder, blijkt van Jo Eigenhuijsen te zijn. Henny Eigenhuisen herkende hierin het handschrift van zijn vader. Het was te zien bij de verzameling van Pim Klik, een andere oud medewerker van Smit Las met oog voor historie. Klik op de omzetstaat voor nog 2 omzetlijsten (pdf).
Na WO II had werkelijk iedereen laselektroden nodig en de reclame op bovenstaande laswikkel speelde hier handig op in. Het land was een puinhoop en de infrastructuur (huizen, wegen, spoorrails enz.) moesten hersteld worden. De elektrodenfabriek maakte dan ook overuren om in de behoefte te kunnen voorzien.
Hieronder nog enkele foto's van de "Smit Electrodenfabriek" vanaf 1951 - 1970 {besps}Eigenhuijsen_slide2{/besps}
Er werkte ook nog wat familie van Jo Eigenhuijsen bij Smit:
Zijn dochter (laboratorium) |
(Geen foto beschikbaar). |
Mien Faber (Boekhouding, 1939) |
|
Nel Koenders een nicht van Jo's vrouw (laboratorium 1954). |
Jo Eigenhuijsen was een zeer actief man op het gebied van verenigingen. Voor Smit was hij lid van:
- De Excursieclub: Dhr. Eigenhuijsen was lid van de excursieclub van Smit en maakte vele foto's van uitstapjes naar fabrieken en andere bezienswaardigheden.
- Bij Willem Smit was hij ook actief in het bestuur van de volktuintjes Klein Westland.
- Na zijn pensionering was hij actief lid van de Gepensioneerden Soos.
Een foto van de excursieclub Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek gemaakt tussen 1955 - 1956. Staande geheel links dhr. Eigenhuijsen.
In 1955 vierde hij zijn 25-jarig jubileum, ter gelegenheid waarvan hij een gouden horloge ontving van Willem Smit en een zilveren medaille van de N.M.N.H. en getuigschrift
Getuigschrift van de Nederlandsche Mij voor Nijverheid en Handel bij zijn 25 jarig jubileum in 1955.
Op 1 juni 1970 ontving hij bij zijn veertig jarig jubileum behalve een gouden horloge en een gouden medaille van de Ned. Mij voor Nijverheid en Handel , ook nog een Koninklijke onderscheiding (Ridder in de Orde van Oranje Nassau) voor zijn maatschappelijke betrokkenheid bij tal van commissies en verenigingen.(zie foto hieronder).
V.l.n.r.: draagmedaille Oranje Nassau, Gouden medaille N.M.V.N.H, Gouden horloge 40 jarig jubileum
Dhr. Eigenhuijsen (links) ontvangt gelukwensen van dhr. Ir. Zwart ter gelegenheid van zijn 40 jarig jubileum (01-06-1970).
Behalve de al genoemde verenigingen bij Smit was hij nog zeer actief als bestuurslid in verschillende verenigingen zoals o.a.:
- R.K. Gezellenvereniging Kolping,
- Voorzitter jeugdbeweging Thomas a Villanova,
- Regent oud burgeren gasthuis
Links: Regent Ouden Burgeren Gasthuis, rechts R.K. Gezellevereniging Kolping Bestuur Senior
Begeleider bij reis misdienaars Thomas a Villanova
Op 23 mei 1987 was er open huis bij Smit Weld, zoals in zijn dagboek vermeld was er veel veranderd maar heeft hij nog veel bekenden ontmoet, deze avond is hij overleden.
Henny Eigenhuijsen
Dhr Eigenhuijsen met zijn secretaresse (rond 1950).
Bouw "Smit Electrodenfabriek" in 1926 (bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Met dank aan Henny Eigenhuijsen die mij dit materiaal ter beschikking heeft gesteld en natuurlijk zijn vader Jo, die door zijn prachtige foto's een unieke kijk in het leven van de Elektroden fabriek in de begin jaren van de oprichting heeft gegeven.
Bron: Foto's en ander materiaal : Henny Eigenhuijsen
Reacties mogelijk gemaakt door CComment