Thomas RosskopfOp 1 januari 2011 was het precies 75 jaar geleden dat de afdeling Ovenfabricage bij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek N.V. werd opgericht. De ovenfabriek was een logisch gevolg van de ontwikkelingen bij Willem Smit.

Directeur Thomas Rosskopf begon rond 1929 te experimenteren met elektrische ovens:

  1. omdat daar vraag naar was, zowel binnen het bedrijf (elektrodenfabriek) als daarbuiten (mechanisatie op vele gebieden).
  2. vanwege de slechte economische tijd. De grote hal voor de kastenmakerij was zojuist klaar gekomen, maar hij had niet voldoende werk voor zijn mensen, maar wilde ze wel aan het werk houden en was op zoek naar een nieuwe specialisatie voor zijn bedrijf.

Zo ontstond het idee om elektrische ovens te gaan maken. Hij experimenteerde met elektrische ovens, samen met enkele andere techneuten/pioniers van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek NV zoals dhr. Vogels en Geurts. De eerste ovens die uit dat project ontstonden waren de zogenaamde "George"oven en de trommeloven. Maar, omdat er toch een gebrek aan technische kennis was had sloot men in 1935 een samenwerkingsovereenkomst met het Duitse bedrijf Otto Junker en zo ontstond één van de eerste producten in licentie met Otto Junker, de Smit Junker oven.

In 1936 werd Smit Ovens officieel opgericht door Thomas Rosskopf. Met de firma Otto Junker was er in eerste instantie een nauwe samenwerking op het gebied van weerstands ovens, maar vrij snel ging Smit zich toeleggen op het zelf fabriceren van smelt ovens,  daarom werd die samenwerking al vrij snel weer ontbonden.

Kameroven Smit Junker 1939

In het begin werden de ovens ontworpen door de ingenieurs van de afdeling transformatoren, tussen de boterham en de koffie door.  Later groeide dit uit tot een volwaardige afdeling die zich flink ontwikkelde. Eind dertiger jaren begon men in licentie met een Belgisch bedrijf inductieovens te bouwen.

Leen Geurts met de eerste Oven van Smit Ovens

Enkele toepassingen van deze industriële ovens waren o.a.

  • Pottenbakkerij / keramiek
  • Klokovens t.b.v. keramische behandeling van beeldbuizen voor in de eerste televisies).
  • Inert gasovens - brandveilige gasgeneratoren voor het gebruik aan boord van (hoofdzakelijk) schepen, olie- en gastankers.

 

smitovens_1

Keramiek ovens (rond 1946)

Fabricage klokovens (1950-1960)

Klokovens voor thermische behandeling van beeldbuizen (1960)

De zaken gingen goed, maar de Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en bracht veel ellende met zich mee. Na de oorlog begon de wederopbouw en de orders stapelden zich op. Duitsland mocht vrijwel niets meer exporteren en Smit Ovens kreeg vele orders te verwerken die normaal gesproken naar Duitsland waren gegaan. De afdeling ontwikkelde zich stormachtig en  groeide uit zijn voegen. Nieuwe gebouwen verrezen en uiteindelijk werd een compleet nieuwe afdeling ovenbouw aan de St. Hubertus straat in Nijmegen gebouwd. Deze werd ook voorzien van een splinternieuw laboratorium.

Nieuwe fabriek Smit Ovens 1957

Nieuwe fabriek Smit Ovens in 1957

Smit Ovens glasnegatieven (1953)

Aan de St. Hubertusstraat in Nijmegen heeft men nog jaren gezeten inclusief het Holec tijdperk. Na een aantal reorganisaties en faillissementen maakte het gezonde deel van Smit Ovens een doorstart en in 2005 vestigde men zich in Eindhoven (Parmentierweg) Sinds juni 2008 is men gevestigd in SON. Sinds die tijd is het alleen nog maar bergopwaarts gegaan met het bedrijf.

Vandaag de dag maakt men ovens voor de productie van zonnecel panelen. Op deze glazen panelen van 600 x 1200 mm of groter zoals 1100 x 1400 mm worden metalen op gedampt. Smit verwarmt de glazen panelen tot de gewenste temperatuur 450 tot 650 gr. C en koelt ze daarna weer af. Gedurende het soaken worden de diverse opgedampte lagen geactiveerd. De ovens zijn 25 tot 60 meter lang met of een transportband of een rollen transport. De atmosfeer is  normaal, of onder stikstof of eventueel vacuum.

Een hypermoderne techniek, waarbij de jarenlange ervaring zeer goed van pas komt. Men bedient ook nog een energie-sector waar een grote toekomst ligt. Kortom, 75 jaar Smit Ovens, een bedrijf om trots op te zijn.


Bovenstaande afbeelding is een warmtebehandelingsoven voor glaspanelen die worden gebruikt in de solar industrie.

Een kijkje in de huidige fabriek van Smit Ovens (Son).

Artikel Smit Ovens in Technisch Weekblad  05-04-2011

Open dag

Op vrijdag 25 november j.l was er een open dag bij Smit Ovens in Son i.v.m. het 75 jarig bestaan van Smit Ovens, welke goed bezocht werd.

Open dag Smit Ovens 

Voor nog meer historie van Smit Ovens klik op DEZE link.

Rudo Hermsen

Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen/ Jeroen Liebrand (Smit Ovens) / Holec Historisch Genootschap.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Contact gegevens:

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274

KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.

 

Adverteren

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd