Laatst bijgewerkt

Van collega Paul Klein Schiphorst ontving ik onderstaand artikel uit de tachtiger jaren van de vorige eeuw toen Smit Transformatoren nog een eigen bedrijfsschool had waar interne opleidingen werden gegeven. Anno 2014 is er nog steeds een bedrijfsschool.

De opleiding van jongeren bij Smit Transformatoren begint in 1946 enige structuur te krijgen, we gingen er toen toe over om het leerlingenstelsel van Bemetel in te voeren. De ambachtsschool in Nijmegen was in de oorlog zwaar beschadigd, zodat wij tot 1948 moesten wachten voordat we de eerste leerlingen met een vooropleiding binnen kregen. Van 1946 tot 1948 hebben we noodgedwongen jongens zonder enige vooropleiding in onze werkplaatsen het vak geleerd.
Bedrijfsschool Smit Transformatoren (1983-1985)

Bron: Paul Klein Schiphorst / Gelderlander (1985 - 1986)

In 1951 zijn we begonnen om op bescheiden schaal een eigen bedrijfsschool op te richten. Deze bleek vele jaren later zo’n groot succes te worden dat we er zelfs internationale prijzen mee in de wacht sleepten. Hieronder een foto van de eerste 10 leerlingen van de bedrijfsschool van Smit. Dit waren de eerste 10 geselecteerde  leerlingen van de Ambachtschool. Het rapport gemiddelde moest over het laatste jaar gemiddeld een 7 zijn. 

eersteleerlingenbedrijfsschoolsmit1951
Bedrijfsschool Smit Transformatoren in 1951.  


23-5-1956 bedrijfsschool Smit Transformatoren. Leerlingen houden zich bezig met het fijnsnijden van ingezameld brood. Bron: Nijmeegsch Dagblad.

 

Tussen 1951 en 1955 bevond de bedrijfsschool zich op een andere locatie, namelijk het kantoor wat vòòr 2001 het kantoor van Willem van Wely was + productieplanning van Masseling en de ruimte waar Reinout La Grouw i.C.T. de scepter zwaaide. Daarna verhuisde men naar de Groenestraat 249 in Nijmegen.

De leerlingen op de verzamelfoto zijn staand op een kistje van links naar rechts:

1 = Frits Kunst heeft na de bedrijfsschool in de kwaliteitsdienst Mech. Bew. gewekt tot ong. 1960 daarna naar Hyster gegaan heeft in Ierland en Schotland gewerkt was de laatste 10 jaar van zijn werkzaam leven Technisch Directeur Hyster Nijmegen, zijn baas was Haalmeijer. Frits is in januari 2014 overleden.

2 = Jan v.d Heuvel is verkoper geworden in de Benelux van Machines en Gereedschappen heeft jaren bij Gibas A'dam gewerkt.

3 = Willem van Wely, heeft na de Bedrijfsschool een 2 jarige opleiding gedaan bij T.N.O. Delft als Verspaningsdeskundige, daarna bij Bosboom en Hegener in A,dam een opleiding gedaan als Arbeidsanalist kwam als 20 jarige terug naar Smit, waarna hij vele leidinggevende functie's beklede is in 2001 als productieleider grote Transformatoren met pensioen gegaan, heeft er 50 jaar gewerkt.

4 = Peuki van Koolwijk klein manneke zijn vader was voorman in de kastenmakerij, is na de bedrijfsschool naar de marine gegaan heeft daar als Adelborst onder Jan Wildeboer gedient Peukie is in 1980 overleden.

5 = Harry Spanbroek leunend tegen staander is na de bedrijfsschool naar de Scheepvaartschool gegaan heeft daarna als Stuurman gevaren op de Koopvaardij tot ongeveer 1970 is daarna eigenaar geworden van een buizenfabriek op Curacao.

6 = Otto Witjes, Otto is na de Bedrijfsschool in Militaire Dienst gegaan heeft een vliegopleiding in Canberra gedaan was een van de eerste F16 piloten.

7 = Loetje Beens, zijn vader had een glasblazerij op de Hazekampseweg
Loet is na enige tijd geemigreerd naar Australie is daar eigenaar geworden van een machinefabriek. Hoe zijn status nu is weet ik niet.

8 = Rinus Kaal is na de Bedrijfsschool in het familiebedrijf in Groesbeek gaan werken heeft daar als Directeur afscheid genomen.

9 =Henk Hoving heeft bij Smit in de Instrumentenmakerij bij de hr. Opmeer gewerkt is na enkele jaren gaan werken bij de Radboud is hoofd geweest van de Instrumentenmakerij aldaar. Henk is omstreeks het jaar 2000 overleden.

10 = Dik Sas, Dik Sas was onze leraar, Dik Sas is in de jaren 90 overleden.

11 = Gerard Melsen heeft na enkele jaren Smit verlaten en is een Staal Constructiebedrijf gestart.

Bron: Willem van Wely

De bedrijffschool van Smit in 1965. Willem van Wely gaf mij alle namen: Op de foto van links naar rechts :  T. Verbeet, M. Vroom, Spin,  A. Klaassen, H. Cals, J. Timmer,  R. Huisman, Tiemstra , T. v. Dijk,  de docent  achter J. Timmer is  Winters.
Bron: Archief Stichting Willem Smit Historie.

 

De opleiding duurde 2 jaar met een afwisseling tussen praktijk lessen, meedraaien in de productie en theorie, waarbij o.a. aan de orde kwam : tekeningen in inkt zetten, berekening van oppervlakken en inhouden, elektriciteitsleer en uiteraard de werking van de transformator. Er kon daarna examen gedaan worden voor verschillende diploma’s,  Machine bankwerker, Gereedschapsmaker, Metaaldraaier, Constructiebankwerker en Bankwerker in de Electrotechnische Industrie. Deze school stond onder leiding van de stichting Bemetel en werd verplicht ingesteld voor nieuwe fabrieksmedewerkers.

 

 

In 1961 bestond de bedrijfsschool 10 jaar. Onderstaande foto's en artikelen hebben betrekking op dit jubileum.

 

Bemetel Smit Bedrijffschool 1951  

De bedrijfsschool van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek in 1961, Groenestraat 249 in Nijmegen. Bron: Post, personeelsblad van Smit Transformatoren

 

bedrijfsschool1951-1961 2

 

 

bedrijfsschool1951-1961 3
Bron: Post (Personeelsblad Smit Transformatoren) 1961 (archief Smit Draad).

 

1965-g.stensen-bedrijfsschool-small

 

Bedrijfsschool 1965 die hun Bemetel examen gehaald hebben. Op deze foto zien we o.a. Gerard Stensen, die later met pensioen ging met meer dan 40 dienstjaren. De laatste jaren als chef van de Technische Dienst. (bron: Post).

monterenlastrafo-bedrijfsschool-1966-small

 

De bedrijfsschool in 1966 - Het monteren van een lastrafo. (bron: Post).

 

Gerard Kruit, oud ingenieur van EMF Dordt en hoofd opleidingen van Smit Transformatoren stuurde mij onderstaande foto's. Het betreft de diploma- uitreiking van de Bemetel opleiding Bankwerken van 1971. De dtiploma's werden uitgereikt door Lies Verhagen, die toen hoofd personeelszaken bij Smit was. Verder zit de hele staf van de bedrijfsschool er bij en de consulent van de Stichting Bemetel.

Bemetel 71 3

 

Bemetel 71  1 Bemetel 71. 4

 

GebouwGroenestraat249-small

Het pand van de Bedrijfschool rond 1987 aan de Groenestraat 249 in Nijmegen. Bron: Regionaal Archief Nijmegen

 

Bedrijfsschool anno 2014

Opleiden leeft binnen ROYAL SMIT Transformers B.V.

foto3Geschreven door: Jan Sijnen van Smit Transformatoren die door zijn groot enthousiasme de opleidingen binnen de productie op een hoger plan heeft weten te krijgen

 

Na reorganisatie 2006, is bedrijfsschool zoals we die tot dan toe kende, weg bezuinigd. De opleiding sloot niet meer aan, bij wat we in de productie aan opleiding nodig hadden.
Smit Transformatoren was geheel getransformeerd in een assemblage bedrijf. Vanaf dat jaar komen bij alle onderdelen van buiten.
We praten in de productie dan alleen nog over "training on the job". En we sturen onze monteurs alleen naar externe opleidingen, met name veiligheidsopleidingen, die nodig zijn, om aan de eisen van onze klanten te voldoen.


In 2009 komt er van uit de productie leiding een grotere vraag naar goed opgeleid personeel. Personeel wat rond die tijd wordt aangenomen heeft wel een technische vooropleiding, maar weet niets van trafo's, is een veel gehoorde klacht. Dat jaar wordt Ton van Dijk gevraagd om eens te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn binnen het bedrijf. En om contact te zoeken met de regionale opleidingscentra, ROC's. Onderdeel van de opdracht was om weer een duale opleiding bij Smit te starten. Dat betekent zoveel als een deel van de opleiding op het bedrijf, en een deel op een ROC. Ook wel BBL opleiding genoemd. BBL staat voor Beroeps Begeleid Leertraject.


Op het moment dat Ton van Dijk met ROC Nijmegen in gesprek was, werd daar net de opleiding Mechatronica met veel tamtam van de grond getrokken. Mechatronica is een samenvoeging van de mechanische / constructieopleidingen en de elektrische. Omdat voor deze duale opleiding, partners uit het bedrijfsleven nodig zijn, viel Ton met zijn neus in de boter. Niet alleen sluit Mechatronica veel beter aan bij wat we bij Smit doen, maar hij mocht ook nog eens meepraten over de eisen aan de praktijk werkstukken. Na overleg met directie, PZ en productieleider, krijgt Ton toestemming om een pilot op te starten.


In September 2009 start Ton met 4 leerlingen de nieuwe bedrijfsschool. De leerlingen zijn niet in dienst bij Smit, maar bij Werk&Vakmanschap, gedurende hun opleiding. Na twee jaar en het behalen van hun diploma maken ze kans op een vast contract. De leerlingen starten allen in Mechatronica niveau 2, Mechatronica monteur / machinebouwer. Onderdelen uit de opleiding zijn Pneumatiek / Hydrauliek, Elektro, PLC techniek en monteren stellen. Leerlingen zijn een dag in de week op school en vier dagen in de week werken ze mee in de Binnenwerkmontage of Eindmontage.
In Augustus 2010 neemt Jan Sijnen het stokje van Ton over. Van de vier leerlingen waarmee Ton startte zijn er dan nog twee over. Jan, een enthousiaste medewerker en oud bedrijfsschoolleerling heeft redelijk wat ervaring met het begeleiden van oudere jongeren binnen Scouting.

 

In September 2010 starten er weer 6 nieuwe leerlingen. Deze volgen zelfde opleiding. De 8 heren rouleren dan door de volgende afdelingen. Binnenwerkmontage, Eindmontage, Voormontage, STS en TD. Na 7 weken in een afdeling meedraaien, worden ze beoordeeld en gaan ze naar de volgende afdeling in het schema.
Het examenwerkstuk in 2010 was een transportbandje, met een 24V elektromotor, 2 relais en twee sensoren. Dat uiteindelijk via een PLC besturing geautomatiseerd moest worden.

foto1
Ook zelf je asjes draaien en lagerblokken frezen was onderdeel van het werkstuk.

 

foto2

Het bekabelen volgens een zelf ontworpen elektrisch schema.

Werd in het verleden het examen afgenomen door een examinator vanuit de Bemetel opleiding, de huidige bedrijfsopleiders (Praktijkopleiders) beoordelen samen met de ROC examinatoren het eindexamen werkstuk.

 

In 2011 ontvangen de eerste leerlingen hun diploma en verkrijgen een vaste arbeidsplaats binnen onze onderneming. Ook dan starten er in September weer 6 nieuwe leerlingen. Zowel leerlingen als afdelingsleiders zijn tevreden over opleiding en de resultaten die worden geboekt. Door het rouleren leren de leerlingen het product beter kennen. En door aanwezigheid van enthousiaste leerlingen en hun vragen, worden ervaren medewerkers gedwongen tot uitleg geven.


In 2011 starten we ook met 2 leerlingen in niveau 4. Zij moeten naar Tilburg, omdat er voor dit niveau geen les aanbod is in Nijmegen.
In voorjaar 2012 vaardigen we onze eerste nieuwe bedrijfsschool leerlingen af als Mechatronica Vakkanjers. Ze bereiken, van de twaalf teams, een vierde plaats en vallen daarmee net buiten de prijzen. Maar de juryleden waren onder de indruk van de Smit mannen.

Door teruglopende kwaliteit in opleiding (lesgeven) op het ROC in Nijmegen (er vind in een lopend schooljaar een reorganisatie plaats), wijkt Smit, tijdens start schooljaar 2012 / 2013 met alle leerlingen, uit naar ROC Tilburg. Er zijn dan 12 leerlingen die in dienst zijn bij Werk en Vakmanschap, en 4 leerlingen die met een Smit arbeidsleerovereenkomst een vervolg opleiding starten. Met ondertussen 16 leerlingen begint het alweer een echte bedrijfsschool te worden.

Er worden ook steeds meer projecten vanuit de productie naar de bedrijfsschool door geschoven.

foto4
De glasbandenverwarming voor de afdeling Blik was er een van.

In 2013 word er in het kader van het 100 jarig bestaan en de expositie terug in de elektriciteit, een mini HS – lijn gebouwd met twee werkende trafo's op schaal.

foto5  foto6
Wikset mini HS – lijn                                                                kern mini HS – lijn

foto7

Overzettingmeten

foto8

Beide trafo's in werking, foto opbouw expositie.

Een ander project, waar voor het 100 jarig jubileum nog hard aan werd gewerkt, is het in ere herstellen van de zonnewijzer, die Smit, namens het personeel aangeboden kreeg met haar 40 jarig bestaan. Deze zonnewijzer had nogal wat schade opgelopen tijden een van de vele verplaatsingen.
Maar het resultaat mag er zijn, de leerlingen waren er dan ook trots op.

foto9 foto10
Compleet gepoedercoat staat de zonnewijzer weer waar hij hoort, prominent,zichtbaar aanwezig bij ingang kantoor gebouw.


Maar daarmee is het verhaaltje bedrijfsschool nog niet afgelopen. De huidige opleider bedrijfsschool verzorgt ook de begeleiding van productie gerelateerde stageplaatsen en opleiding aan nieuw personeel.
Zo is daar de workshop basiskennis Transformatoren en de magie van elektriciteit. Op deze manier proberen we de medewerkers duidelijker te maken, waarom Trafo hygiëne zo belangrijk is. En waarom als je iets niet snapt, het moet vragen.

foto11

Maar ook voor ervaren medewerkers zijn we actief met opleiden. Voor hen is er de cursus Wiksets bouwen voor ervaren spoelenbouwers (duur ongeveer 6 weken). We proberen deze heren weer het hoe wat en waarom van de wikset bij te brengen. Dus niet alleen maar een truckje leren, maar ook weten waarom je het moet toepassen. De eerste twintig medewerkers uit de toen nog twee verschillende ploegen, waren enorm enthousiast.


In de Wikkelarij zijn we actief met "best practice movies", instructiefilmpjes waarin we bepaalde competenties nog eens goed in beeld brengen. Zodat iedereen op eenduidige manier werkt.
Maar ook allerlei kennistoetsen worden niet uit de weg gegaan. Zo wordt getoetst hoe het staat met kennis werkvoorschriften en tekening lezen.


In het schooljaar 2013 / 2014 waarin Royal Smit Transformers B.V. een enorme productiegroei door maakt, wordt het belang van goed opleiden steeds noodzakelijker.
De bedrijfsschool heeft nu 20 leerlingen, er zijn gedurende de stage periodes van het regionaal MBO en HBO, ongeveer 6 stagiaires in diverse afdelingen actief en we zijn eind 2013 gestart met de cursus actiefdeel ( duur ongeveer 12 weken). Een opleiding, voor de meer ervaren binnenwerkmonteur. Ook de veiligheidsopleiding, speciaal geschreven voor de trafo: "werken in besloten ruimten" is gestart.
Gedurende de herstart van de bedrijfsschool zijn er ondertussen 10 leerlingen vanuit de opleiding binnen de Royal SMIT gelederen opgenomen. Van deze 10 heren zijn er nu 3 werkzaam in de EM, 3 bij STS, 2 in de BM en 2 in de VM. En de volgende 6 heren staan al te trappelen. Deze 6 heren zijn afgelopen week verdeeld in het productieoverleg. Zij mochten net als dat op de bedrijfsschool in het verleden gebeurde, hun voorkeur voor een bepaalde afdeling uitspreken. In het productieoverleg werd er gekeken naar deze voorkeuze en de wensen van de afdelingsleiders. Nu mogen deze heren in de komende maanden, tot aan het behalen van hun diploma, laten zien dat ze ook in die afdeling thuis horen. Er breekt voor deze heren een spannende tijd aan.


De grotere vraag naar goed opgeleid personeel in productie, wordt door de productieleider goed onderkend. Door zijn toedoen zijn er al productiemedewerkers vrijgemaakt om te assisteren bij het goed intern opleiden. Ook doen we een beroep op ervaren vakgekken, die opleiden leuk vinden, en van wie we nog een hoop kunnen leren, zolang ze nog niet met pensioen zijn.


U ziet dat de bedrijfsschool nog springlevend is. Het heeft anno 2014 een iets andere opzet, maar het doel is in al die jaren niet veranderd. Goed intern opgeleide jonge mensen, scherp en enthousiast gehouden door een intern opleider, zijn een must, voor een gesmeerd lopende productie!

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contact gegevens:

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274

KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.

 

Adverteren

Our website is protected by DMC Firewall!