Film

In 1882 werd Smit Slikkerveer door Willem Benjamin Smit opgericht. Oom Fop Smit (1815-1892) hielp Willem met zijn nieuwe bedrijf op weg, door een groot deel van het startkapitaal aan hem te lenen, maar ook door in hetzelfde jaar een grote order bij hem te plaatsen, nl een elektrische verlichtingsinstallatie voor zijn veerboot die de dienst onderhield tussen Rotterdam en Dordrecht, Salon-rader stoomboot "de Merwede 1". Deze boot was hiermee de eerste boot met elektrische verlichting in Nederland.

In 1897 werd ook salon-rader stoomboot W.F. Leemans van elektrische verlichting voorzien. Beide verlichtingsinstallaties werden aangedreven door een "gramme dynamo" met shunt bekrachtiging.

Gramme dynamo met shunt bekrachtiging t.b.v. stoomschip de Merwede 1 van Fop Smit (1882)

Deze boten waren een markante verschijning op de Maas en de Merwede. De schepen blonken uit in design en luxe. Onlangs kwam ik een oud filmpje van Dordrecht op het spoor waarop de veerboot dienst Rotterdam- Dordrecht met de salon-raderstoomboot W.F. Leemans te zien waren. De film dateerde uit 1926. Om jullie een indruk te geven hoe dit er toen uitzag, hieronder een prachtig fragment uit deze film gemaakt door de bekendste filmproducent en regisseur uit die tijd,  Willy Mullens. Eerst zien we het aanmeren van de boot en later zien we de boot nogmaals in volle snelheid.

Oud Dordrecht met de boten van Fop Smit (1926). Bron: Beeld-en geluid (open beelden). (Filmpje duurt 2.16)

Fop Smit (oom Willem Benjamin Smit)

Fop Smit (1777-1866), oprichter van rederij Fop Smit + sleep- en bergingsbedrijf L. Smit & Co, wat uitgroeide tot Smit Internationale.

De Fop Smit die Willem Benjamin Smit financieel hielp in de beginperiode is de zoon van de hier genoemde Fop Smit en heette ook Fop Smit. Na de dood van zijn vader in 1866 kreeg hij diens rederij in handen.

Bron: Wikepedia.

Mooie reclame van Fop Smit rond 1905

Fop Smit aanlegsteiger
Een oude ansichtkaart rond 1900 van de aanlegsteiger van de boten van Fop Smit in Dordrecht.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 183 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11428031
Our website is protected by DMC Firewall!