Historische nieuwsflits

Tussen de grote collectie glas negatieven van Brush Ridderkerk vond ik een prachtige foto van de machinekamer van Heineken's bierbrouwerij uit 1905. In die tijd had men zowel in Amsterdam als Rotterdam een bierbrouwerij en het is niet duidelijk bij welke van de twee brouwerijen deze mooie foto hoort. Hieruit blijkt maar weer dat Smit Slikkerveer zijn machines leverde aan alle bedrijven in Nederland, van klein tot groot.

100 K.W. generator van Smit Slikkerveer geleverd aan de Heineken's bierbrouwerij in 1905

100 K.W. Generator van Smit Slikkerveer geleverd aan de Heineken's bierbrouwerij in Amsterdam of Rotterdam.
Bron: Fotonummer 1596, Brush Ridderkerk
 

Bovenstaande foto stuurde ik naar Stichting Heineken Collection, die de historische materialen van Heineken beheert (www.heinekencollection.com). Zij stuurden mij als dank nog een foto van een machine van Smit Slikkerveer uit 1903. Dit was de enige foto van de collectie van de machinekamer waarop ook nog een keer de naam van Smit Slikkerveer genoemd werd op de foto. (zie foto onderaan).

Korte geschiedenis van Heineken
Het bedrijf Heineken werd opgericht op 15 februari 1864 door Gerard Adriaan Heineken brouwerij 'De Hooiberg' in Amsterdam kocht. In 1873 werd de naam van de brouwerij gewijzigd in Heineken's Bierbrouwerij Maatschappij N.V. Het jaar daarna werd in Rotterdam een tweede brouwerij geopend.

In 1868 werd de Amsterdamse brouwerij vervangen door nieuwbouw op de hoek van de Stadhouderskade en de Ferdinand Bolstraat in De Pijp. In 1886 ontwikkelde Dr. Elion, een leerling van Louis Pasteur, de Heineken A-gist. Deze gist vormt nog steeds de basis voor het Heineken bier. In 1887 schakelde Heineken over op de productie van onder gistend bier.

Na de Eerste Wereldoorlog richtte de firma zich steeds meer op export. Drie dagen na beëindiging van de drooglegging in de Verenigde Staten kwam daar de eerste boot met Heineken bier aan. Sindsdien is Heineken het succesvolste geïmporteerde biermerk en na een aantal fusies en overnames werd het ook een wereldmerk. Bron: Wikepedia

machine 600 p.k. Schulzer Winterthur. Stoommachine W. Smit Slikkerveer (1903)

Bijschrift op de foto: Machine 600 p.k. Schulzer Winterthur. Stoommachine W. Smit Slikkerveer (1903). De 100 kW stoom generator van Smit Slikkerveer vinden we geheel rechts op de foto. Dit is ook exact dezelfde machine als de foto bovenaan in dit artikel. De machine werd in 1903 door Smit Slikkerveer geleverd en in 1950 vervangen.

Bron: Stichting Heineken Collection (www.heinekencollection.com)

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 219 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11344242
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd