Artikelen Smit Las

Tussen 1923 en 1924 ontwikkelde ir. Thomas Rosskopf zijn eerste prototype van een lastransformator en was hiermee de eerste in Nederland. Het duurde tot 1926 voor de eerste lastransformator in productie ging. Dit bracht een revolutie teweeg in ons land. Iedereen kocht deze super degelijke lastransformatoren. Het was dan ook logisch dat Smit later ook de las elektroden zelf ging fabriceren. Dit was immers een interessant en winstgevend product met een zeer korte levensduur (nog korter dan de gloeilamp).

In 1927 werd de "Smit Electrodenfabiek" opgericht. Als een van de eerste bedrijven in Nederland fabriceerde men de las elektroden. Vanaf het begin liepen de zaken zeer goed en het bedrijf groeide uit zijn voegen. In 1930 lezen we in het "Smit Laschboek" dat er uitbreidingen plaats vonden. Ik vond 2 prachtige foto's van de werkzaamheden in 1930.

Uitbreiding Smit Elektrodenfabriek 1930

Uitbreidingen bij de "Smit Electrodenfabriek" in 1930. De ijzerconstructie van het gebouw werd geheel gelast door N. V . F. Kloos & Zonen's werkplaatsen te Kinderdijk.

Duidelijk te zien de gelaste constructie en ook de vorm van de shed-daken, identiek aan de foto van de bouw van de fabriek hieronder.

De bouw van de Smit Electrodenfabriek rond 1926

De Smit Elektrodenfabriek in aanbouw rond 1926.

Lasetiket Generalis (Smit Las - dertiger jaren)

Uitbreiding Smit Elektrodenfabriek 1930

Uitbreidingen bij de "Smit Electrodenfabriek" in 1930

 

Bron: Smit Lasboek 1930 , Smit Nijmegen Historisch Genootschap.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 133 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11344180
Our website is protected by DMC Firewall!