Artikelen Smit Las

Onderstaande prachtige foto van een "gelaschte stoomketel" vond ik in het archief van Eemland. Na enig speurwerk vond ik alle achtergrond informatie van deze foto met (andere typen stoomketels) die stond in het Smit Laschboek uit 1933 (in ons bezit). In 1924 begon men bij Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek te experimenteren met elektrische lastransformatoren. In Nederland was men dan ook de eerste met elektrische lastransformatoren, kort daarop gevolgd door de Heemaf in Hengelo. In 1927 werd de afdeling Smit Las opgericht en ging men ook las elektroden fabriceren. Daarvoor werd een nieuw gebouw ingericht.

De foto die u hieronder ziet is een zeer vroege foto van een stoomketel die gelast werd met een lastransformator en elektroden van Smit.

De foto is genomen voor de fabriek van Huygen & Geveke, ook wel Huygen & Wessel genoemd, het latere Bronswerk aan de Nijverheidsweg of de Eemstraat in Amersfoort. De locatie is niet helemaal duidelijk, maar Huygen & Wessel maakte in die tijd verwarming en liftsystemen. In 1946 fuseerde Huygen & Wessel (sinds 1918 in Amersfoort) met Becht & Dyserinck uit Amsterdam. Het bedrijf ging verder onder de naam Bronswerk.

De achtergrond informatie die ik bij deze foto vond is uit het jaar 1933 en betreft het elektrisch lassen van in totaal 8 door Huygen & Wessel gemaakte stoomketels. Omdat het elektrisch lassen toen nog erg nieuw was werden er veel foto's van gemaakt voor reclame doeleinden en voor een technisch lasboek van Smit. Vanaf eind jaren 20 werden door Smit las vele las demonstraties en cursussen door het hele land gegeven. Verder was er nog een jaarlijkse las reünie. Hier kwamen veel ingenieurs en techneuten uit heel Europa op af om kennis te nemen van de nieuwste zaken op het gebied van elektrisch lassen.

 

Bron: Archief Eemland, datering rond 1927. In dat jaar werden de eerste elektroden bij Smit gemaakt. Wellicht is dit de eerste gelaste stoomketel gelast met elektroden, en waarschijnlijk nog met een paar klinknagels, dus nog niet geheel gelast. Pas vanaf 1932 werden de stoomketels geheel gelast en waren klinknagels niet meer nodig. Zie artikel Smit Las 1933 en de laatste 2 foto's van dit artikel.

Tegeltableau 1919. Bron: Archief Eemland

Het eerste lasapparaat ontwikkeld door Smit, de LT1 (1926) De Smit Electrodenfabriek (25-03-1937)

Links het lasapparaat van Smit, de LT1 waarmee deze stoomketels gelast werden, rechts de productieafdeling van Smit Las (1937) waar resistens elektroden worden gemaakt. In het artikel van het Smit Lasboek uit 1933 (hieronder) wordt ook gesproken over het lassen met resistens elektroden. Bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen.  

Originele houten elektrodenkist, bron: Stichting Willem Smit Historie Nijmegen

 

 Smit Laswikkels 1937-1945

Bron: Smit Laschboek 1933, Stichting Willem Smit Historie Nijmegen, rechts resistens en universalis elektroden wikkels.

In 1932 werd de eerste stoomketel gemaakt helemaal zonder klinknagels, maar uitsluitend door lassen verbonden. Geheel links zien we  dhr. Cornelis Arlar, die met zijn 23 jaren de jongste van de ketelbouwers was. Rechts op de foto staat met hoge hoed de directeur Ir. Leon Bartholomeus Huygen. In 1938 is Ir. L.B. Huygen mede-directeur van Wolter & Dros & Huygen geworden. Bron: Archief Eemland.

Huygen en Wessel weer met een (ander type) gelaste stoomketel, maar nu met moderner vervoer (1930/1932). Bron: Archief Eemland. 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 81 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11719849
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd