Iedere eerste vrijdag van de maand is het Bedrijfsmuseum van Brush HMA b.v. voor belangstellenden geopend tussen 13:00 en 16:30. In het Bedrijfsmuseum wordt aandacht geschonken aan de rijke historie van het bedrijf dat bij het publiek beter bekend is onder de naam "Smit Slikkerveer". Door middel van publicaties in De Combinatie willen we de geschiedenis van het bedrijf levend houden en we hopen dat naar aanleiding van deze publicaties het publiek een bezoek komt brengen aan het Bedrijfsmuseum.
Publicatie Eigen Haard (1888)
In 1875 verschijnt de eerste uitgave van het geïllustreerde volkstijdschrift Eigen Haard en in de introductie wordt aangegeven dat dit nieuwe tijdschrift de intentie heeft om een Hollandsch familieblad te zijn van de beste soort waarin kunst, wetenschap en letterkunde verenigd zijn in één band. In de jaargang van 1888 van het tijdschrift Eigen Haard verschijnt een artikel onder de titel "De fabriek van dynamo-electrische machines en van toestellen voor electrisch licht van de firma Willem Smit & Co te Slikkerveer". Dit artikel uit 1888 beschrijft het bedrijf en zijn producten zes jaar ná de oprichting in 1882 en vormt daarmee een belangrijk historisch document binnen het archief.
In 1888 heeft de firma nog maar één gebouw in gebruik, dat later aangeduid zou worden als Gebouw A. In het artikel wordt beschreven dat de benedenverdieping is voorzien van de nodige gereedschappen voor de bewerking van dynamo's, stoommachines en zware toestellen en dat op de bovenverdieping de draadwindingen worden gelegd en booglampen, instrumenten, modellen enz. worden gemaakt. Daarnaast zijn voor de beproeving van de dynamo's en lampen afzonderlijke lokalen ingericht, welke aan hetzelfde gebouw verbonden zijn. De gezamenlijke lokalen zijn verlicht door zeven booglampen en twintig gloeilampen en via een centrale as door de fabriek worden de verschillende werktuigen aangedreven.
Gebouw A - Benedenverdieping
Naast de beschrijving van het fabrieksgebouw wordt in het artikel ook inzicht gegeven over de opdrachten die door de firma werden uitgeleverd. Door de goede resultaten, welke de firma met haar producten behaalden, werden tot dan toe circa 135 dynamo-machines en een overeenkomstig aantal booglampen geleverd en daarnaast nog circa 25 stoommachines. Van deze stoommachines en dynamo-machines werken er enige in Duitsland, Java, Brazilië, Suriname en Japan, terwijl de overige in Nederland dienst doen voor verlichting van scheepsbouwwerken, machinefabrieken, stoomboten, meelfabrieken, houtzagerijen, boterfabrieken, suikerfabrieken enz. enz..
Als installaties van bijzondere aard worden vermeld:
- Grand Hotel Coomans te Rotterdam met 400 gloeilampen en een booglamp over de straat.
- St. Antoniuskerk eveneens te Rotterdam met enige gloeilampen en 4 booglampen.
- Centraal Station in Amsterdam met 25 booglampen.
- Nieuwe Staatgevangenissen in Scheveningen, Breda en Arnhem met ieder 250 gloeilampen.
- Rammonitoren Panter en Luipaard met een booglicht waarmee vijandelijke schepen tot op 3000 meter gezien kunnen worden.
- NV Electrische Verlichting "Kinderdijk" met 400 gloeilampen.
- Electrische verlichting voor Nijmegen met 10 booglampen.
Gebouw A - Bovenverdieping
De gloeilamp is algemeen bekend en wordt nog steeds toegepast. De booglamp is tegenwoordig niet meer in gebruik, bij deze wijze van verlichting ontstond het licht als gevolg van een vlamboog {d.i. een stroom door de lucht} tussen 2 koolspitsen. Dit licht was enorm fel en vanwege deze felheid in de loop der jaren buiten gebruik geraakt. Ondanks dat de booglamp in het verleden veelvuldig is geproduceerd, is het zeer moeilijk om tegenwoordig nog een booglamp te bemachtigen. Als aanvulling op de collectie in het Bedrijfsmuseum zou een booglamp welkom zijn en iedere bijdrage in de zoektocht naar een booglamp wordt bijzonder zeer gewaardeerd.
Zoals al eerder gestel in de inleiding is het Bedrijfsmuseum van Brush HMA b.v. iedere eerste vrijdag van de maand geopend tussen 13:00 en 16:30, waar u wordt ontvangen door oud medewerkers van Smit Slikkerveer. Het museum is ingericht in het grote kantoorgebouw op het bedrijfsterrein van Brush aan de Ringdijk 390B in Slikkerveer. Parkeren kan op de grote parkeergelegenheid direct links langs de toegangsweg.
Bron: Brush HMA Ridderkerk
Reacties mogelijk gemaakt door CComment