Artikelen Smit Slikkerveer

Eind 2007 kwam ik in contact met Ad Hartjes van waterschap AA en Maas.  Van de eerste generatoren gebruikt voor gemaal van Sasse had hij nog de typeplaatjes en twee grote koperen naamplaten weten te redden. Deze schonk hij aan mij. Dit was vooral interessant voor mij omdat de elektrische installatie van dit gemaal toentertijd werd gerealiseerd door Smit Slikkerveer en de transformatoren werden geleverd door Smit Transformatoren. Jammer genoeg is er van de transformator en generatoren verder niets meer bewaard gebleven. Behalve dit stuurde hij mij nog een aantal mooie foto's van de bouw van Gemaal van Sasse. Deze heb ik gecombineerd met mijn informatie (originele krantenartikelen, foto's) en daarmee heb ik een stukje historie in beeld gebracht.
Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal, dat is gerealiseerd door het toenmalige waterschap "De Maaskant". De reden van de bouw van het gemaal in 1928/1929 was, dat er een stuw in de Maas geplaatst moest worden. Met de bouw van de stuw in Grave, was het waterpeil verhoogd en kon de Raam haar water niet meer kwijt in de Maas. Vanaf de oprichting in 1921 werkt het waterschap aan de waterbeheersing in het Land van Cuijk. Vooral de Raam veroorzaakte problemen.

 
Gemaal van Sasse


Het prachtige interieur van Gemaal van Sasse uit 1928

Niet alleen was de uitmonding in de Maas bij de oude haven te krap, maar ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In 1927 ging het bestuur van het waterschap akkoord met de plannen van ir. Verloren van Themaat tot bemaling van het Land van Cuijk. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven uitmonding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd gemaal Van Sasse in gebruik genomen. Omstreeks 1950 en later weer in 1981 is een gedeelte van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd naar Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant (1921-1926). 

 A.F.O. van Sasse 

Links: A.F.O. van Sasse. (Klik op de foto voor een uitgebreide biografie.) Rechts: krantenartikel: Vaderland: 21-07-1928   


Bouw gemaal van Sasse in 1928 (let op de man met blote voeten !)
 

 

Foto links: Gemaal van Sasse in aanbouw 1928, rechts: een groep voorname personen tijdens de opening van het Gemaal in 1929.

Interieur van het Gemaal uit 1928 met links de generatoren (rechts een transformator van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek). Zie ook de koperen naamplaat van Smit Slikkerveer op de generator in het midden.


Gemaal van Sasse in aanbouw (1929).

  1929: Werklui die gemaal van Sasse hebben opgebouwd.


1929: Werklui die gemaal van Sasse hebben opgebouwd.

NRC 30-05-1929

Hieronder twee foto's van de "autoriteiten en genoodigden" waarover in bovenstaand artikel werd gesproken.

Bron: NRC 1929


Natuurlijk was ook Kapelaan Verrijt , uit Grave van de partij (geheel rechts).

Diner in Sociëteit Tot Nut en Vermaak te Grave, ter ere van de feestelijke ingebruikstelling van het grote elektrische watergemaal Van Sasse van Ysselt, 30-05-1929

Rijksmonument
Het gemaal is nu een rijksmonument en de deuren gaan geregeld open voor publiek. Het gemaal werd in 2015 grondig gerenoveerd. Meer hierover kunt u HIER lezen.

Dronevlucht boven het gemaal (2016)

Met dank aan Ad Hartjes (Waterschap AA en Maas).

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Smit Slikkerveer

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 335 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11428117
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd