Aanwinsten

Industrieel erfgoed: de tuimellantaarn van Willem Smit in het Kronenburgerpark in Nijmegen (foto's + filmfragment 1930)

Eerste elektrische straatverlichting
In juli 1886 werd de eerste elektrische straatverlichting in Nederland een feit. Willem Benjamin Smit fabriceerde in zijn fabriek in Slikkerveer een aantal straatlantaarns, die voorzien waren van het toentertijd revolutionaire tuimelmechanisme, bedacht door Willem zelf.
Dit tuimelmechanisme was nodig om het vervangen van koolspitsen in de lampen te vergemakkelijken omdat deze dagelijks vervangen moesten worden.

Tuimellantaarn Keizer Karelplein Nijmegen 1900

Keizer Karelplein in Nijmegen (1900)met prominent in het midden de elektrische tuimellantaarn van Willem Smit.

De eerste elektrische tuimellantaarns werden in juli 1886 in Nijmegen geplaatst door Willem Smit. Later werden er ook nog andere typen elektrische straatlantaarns door Willem Smit geleverd, met afwijkende masten en zonder tuimelmechanisme, waarschijnlijk waren die een stuk goedkoper. Dit hield wel in dat er dagelijks een mannetje in de mast moest klimmen om de koolspitsen te vervangen, iets wat wij ons vandaag de dag niet meer voor kunnen stellen, want verlichting is voor iedereen een vanzelfsprekendheid geworden. Als je dan bedenkt dat elektrische verlichting slechts 125 jaar oud is.....

Lees meer: Industrieel erfgoed: de tuimellantaarn van Willem Smit in het Kronenburgerpark in Nijmegen (foto's...

Schrijf reactie (0 Reacties)

Smit Slikkerveer op de Wereldtentoonstelling Brussel (1910)

Wereldtentoonstelling Brussel 1910In 1910 stond Smit Slikkerveer samen met o.a. de Heemaf en Stork op de Nederlandse afdeling van de Wereldtentoonstelling in Brussel. Dit werd o.a. bevestigd door een toespraak en een artikel, geschreven door Thomas Rosskopf maar ook door een prachtig origineel boekje met 2 uitklapbare kaarten van deze Wereldtentoonstelling die ik in 2011 kocht.

Wereldtentoonstelling Brussel 1910 (inzending Smit Slikkerveer) 

De Smit Slikkerveer stand op de Wereldtentoonstelling in Brussel 1910. Archief Brush Ridderkerk.(fotonummer: 3466). Klik op de foto om te vergroten.

Boekje met plattegrond Wereldtentoonstelling Brussel 1910
Boekje van de Wereldtentoonstelling in Brussel 1910 in bezit van Stichting Willem Smit Historie Nijmegen.

Hierboven de inzending van Smit Slikkerveer op de Wereldtentoonstelling Brussel 1910. Naast (turbo)generatoren, draaistroommachines, stoommachines en andere motoren exposeerde men voor het eerst met transformatoren. In 1913 ging de productie van de transformatoren over naar Nijmegen. Je ziet de transformator met daarop het binnenwerk, op de voorgrond bij het hekwerk (in het midden).

Thomas Rosskopf

Thomas Rosskopf werkte in die tijd nog bij Smit Slikkerveer en hij schreef schreef als lid van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs een interessant artikel over deze expositie in de Ingenieur uit 1910. Klik HIER om het hele artikel in te zien (pdf, 3mb).

De tentoonstelling in Brussel werd vooraf gegaan door een voordracht van Thomas Rosskopf aan het KIVI. Hieronder het complete artikel.

Toespraak Rosskopf bij het KIVI (16-07-1910)

Toespraak Rosskopf bij het KIVI (16-07-1910)

Toespraak Rosskopf bij het KIVI (16-07-1910)

Toespraak Rosskopf bij het KIVI (16-07-1910)

Bron: Algemeen Handelsblad 16-07-1910

Hieronder de uitgeklapte kaart in het tentoonstellingsboekje.

Schema Wereldtentoonstelling Brussel 1910

Hieronder een stukje van bovenstaande kaart, maar dan alleen de Nederlandse inzending. We zien dan o.a. de firma Dikkers, Stork en Jaffa, maar geheel linksonder de Hengelosche Apparatenfabriek (HEEMAF) die dan nog maar 2 jaar oud is. Iets rechts daarvan zien we  "Electro technische Industrie" (Smit Slikkerveer). (Klik op op het plaatje om in te zoomen).

Schema Nederlandse inbreng Wereldtentoonstelling Brussel 1910

Schema Wereldtentoonstelling Brussel 1910

Gelijkstroomgenerator Smit Slikkerveer zoals deze te zien was in Brussel (1910)

Een foto van een gelijkstroom-generator van Smit Slikkerveer, zoals deze te zien was op de Wereldtentoonstelling in Brussel (1910),
Bron:  De Ingenieur 1910

Smit Slikkerveer won een gouden medaille tijdens de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1910. Een fragment van een pagina groot krantenartikel vinden we hieronder.

Bekroningen te Brussel 1910

Smit Slikkerveer won op deze Wereldtentoonstelling een soortgelijke gouden medaille.

Medaille gewonnen door Smit Slikkerveer op de Wereldtentoonstelling Brussel 1910

Bekroningen te Brussel 1910

Algemeen Handelsblad 20-10-1910

Stork op de Wereldtentoonstelling Brussel 1910
Stork op de Wereldtentoonstelling in Brussel, bron: HCO Zwolle. De stand van Stork stond direct naast die van Smit Slikkerveer. Helemaal onderaan op de foto zien we glazen vitrinekasten van de stand van Smit Slikkerveer.

Wereldtentoonstelling Brussel 1910

Bron: Archief Brush HMA Ridderkerk, Holec Historisch Genootschap, Algemeen Handelsblad.

Schrijf reactie (3 Reacties)

Glasplaten collectie Smit Ovens ontvangen (1935-1955)

Ik ontving van Bert Bloo van Stichting Industrieel Erfgoed Nijmegen en Omgeving in 2010 een aantal dozen met glas negatieven van o.a. Smit Ovens. Hij kreeg deze weer van oud-medewerker dhr. Pelser, die ze had veiliggesteld net na de sluiting van Smit Ovens. De collectie bestaat uit ongeveer 500 glas negatieven waarvan de meesten in vrij goede staat zijn. De datering zal zijn vanaf 1935 tot en met 1955.

De datering kan ik nauwkeurig vaststellen omdat Smit Ovens is opgericht in 1936 en men in 1935 een samenwerkingsverband aanging met Otto Junker uit Duitsland. Zo ontstonden de eerste ovens met de combinatie Smit-Junker. De nummering van de glasplaten begint bij 350 en dit zijn dan ook de oudste foto's van Smit Ovens die ons bekend zijn.  Op de eerste glasplaten staan veel foto's van de Smit-Junker ovens.

Medewerkers van Smit Oven bij een Pottenbakkersoven 1950-1955

Medewerkers van Smit Ovens hebben zojuist een serie koffie of theepotten uit de pottenbakkersoven gehaald (1950-1955)


De Smit Junker samenwerking resulteerde in de eerste moderne ovens (1935-1940)

Om deze glasplaten te scannen beschikken wij binnenkort over een speciale scanner en hoop ik alle foto's op deze website te kunnen plaatsen. Tussen de dozen lagen ook enkele zwart-wit strookjes. Een strookje heb ik nu ingescand en hieronder volgen 4 foto's. De datering is 1950-1955. Meer volgt.

Wie herkent de mannen op de foto's bovenaan en hieronder? Het zijn dezelfde mannen.

Graag reactie naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Medewerkers van Smit Oven bij een Pottenbakkersoven 1950-1955

Pottenbakkersoven 1950-1955

Medewerkers van Smit Oven bij een Pottenbakkersoven 1950-1955

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Smit Nijmegen Historisch Genootschap, met dank aan Bert Bloo.

Schrijf reactie (0 Reacties)

Transformator van Smit voor GEB Dordrecht (1920)

Onderstaande foto's komen uit de collectie van Heleen Rosskopf (dochter van oprichter Thomas Rosskopf van Smit Transformatoren). Aan de achterkant stond geschreven "Centrale Noordendijk te Dordt". Het betreft de aanvoer van een  Transformator van Smit naar Centrale Noordendijk (GEB Dordrecht). Het gaat hier om een wat kleinere transformator wellicht 400 kVA uit ongeveer dezelfde tijd. Hier wordt gebruik gemaakt van een drijvende bok. Om de doorvoeringen tijdens het transport te beschermen zijn deze niet gedemonteerd doch voorzien van een soort tijdelijke overkapping.

Aanvoer transformator van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek aan de achterzijde van centrale Noordendijk (GEB Dordrecht) 1920 - 1925
Foto helemaal onderaan heb ik uitgesneden om zo de mensen bij de trafo goed in beeld te krijgen.

Let vooral op de provisorische losplaats, wat moet dit een rugklachten veroorzaakt hebben om deze op te bouwen. De transformator die reeds op de losplaats staat is geen normale olie- nettransformator. Zie de doorvoeringen op het deksel, het lijken wel 2 x 3 HS-doorvoeringen. Dit zou kunnen wijzen op een koppeling tussen bijv. een 10 kV en een 13,8 kV net. Beide kwamen in die tijd voor in het Dordtse, hier is ook ooit 12,5 kV geweest.

Erik de Vries

Aanvoer transformator van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek aan de achterzijde van centrale Noordendijk (GEB Dordrecht) 1920 - 1925

 

Aanvoer transformator van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek aan de achterzijde van centrale Noordendijk (GEB Dordrecht) 1920 - 1925

Aanvoer transformator van Willem Smit & Co's Transformatorenfabriek aan de achterzijde van centrale Noordendijk (GEB Dordrecht) 1920 - 1925

Schrijf reactie (0 Reacties)

Smit lastrafo LT 12 (1948-1958)

Eind 2011 ontving ik een prachtige originele poster van een dwarsdoorsnede van een Lastransformator type LT12 gemaakt door Smit Las (het huidige Lincoln Smitweld). Dit type lastransformator werd gemaakt tussen 1948 en 1958.  Rond 1950 zijn er in Nederland al meer dan 30 winkels waar men dit zeer succesvol en bijna onverslijtbare merk lasapparaat verkoopt. 

Hieronder de tekening en legenda uitvergroot.

Bron: collectie R. Hermsen

 

lt12-reclame1950 

reclamelas1950

lt12-reclame1957

Reclame lasapparaat type LT 12, bron: collectie Helmut Brockmeijer

Schrijf reactie (1 Reacties)

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 153 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
5949311
DMC Firewall is a Joomla Security extension!