Artikelen Smit Slikkerveer

AanlegElectriciteitMiddelburgGoes1923

Een leuk artikel uit de pionierstijd van Willem Smit (1886) kwam ik tegen in de Schiedamsche Courant. Men probeerde d.m.v. een 2 km lang en dun telefoonlijntje, vanaf elektriciteitscentrale Kinderdijk (door rivier de Lek) elektrisch licht over te brengen naar Krimpen aan de Lek. Dit mislukte natuurlijk jammerlijk. Pas in 1890 kwam de verbinding tot stand. In het kranten artikel kun je duidelijk lezen dat er in die tijd nog absoluut geen kennis was.

Elektriciteit via een telefoonlijn (12-05-1886) 

AanlegElectriciteitMiddelburgGoes1923

Aanleg van elektriciteit van veel latere datum Middelburg - Goes 1923. Dit is alleen maar om een indruk te geven hoe primitief dit  - ook toen nog -  in zijn werk ging. Bron: Zeeuws archief.

Elektriciteit via een telefoonlijn (12-05-1886)

Bron: Schiedamsche Courant 12-05-1886

Elektrische verbinding van Kinderdijk naar Krimpen aan de Lek

In 1890 werd ten behoeve van de stroomvoorziening van Krimpen aan de Lek een wisselstroommachine van 6 kW met een klemspanning van 650 volt aangeschaft. Een bovengrondse leiding van 1,5 km en een concentrische kabel van 300 meter door de rivier de Lek zorgden voor het transport. In Krimpen reduceerden vier luchtgekoelde transformatoren de transportspanning tot de gebruikersspanning van 65 volt. Via een 2,5 km lange leiding werden aanvankelijk 15 lantaarns en 25 percelen van elektriciteit voorzien. Het was de eerste interlokale elektrische verbinding van Nederland en het was de eerste keer dat er wisselstroom werd toegepast.

Electrische verlichting Krimpen aan de Lek (1890)

Middelburgsche Courant 25-03-1890

De prangende vragen zijn nu:

  • Zou Willem Smit zelf die luchtgekoelde transformatoren gemaakt hebben ? Zo ja dan zijn de eerste transformatoren 10 jaar eerder gemaakt als dat ik altijd dacht.
  • Waarom duurde het tot 1900 voordat hij officieel transformatoren ging bouwen als er in 1890 al behoefte was.
  • Of zou hij voor gebruik in eigen installaties al eerder zijn gaan bouwen ?

Wij denken het laatste. Voor eigen installaties en voor familie bouwde hij waarschijnlijk al 10 jaar eerder transformatoren. Wij weten dit niet zeker, maar tijdens ons onderzoek proberen we hier zeker achter te komen.

Erik de Vries/Rudo Hermsen

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Smit Slikkerveer

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 165 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11428023
DMC Firewall is a Joomla Security extension!