Artikelen Smit Slikkerveer

Rond 1904 begon de ontwikkeling van de turbo-generatoren. Na wat pionieren ging ook Smit Slikkerveer deze grote machines bouwen. Vooral de wereldtentoonstelling in Brussel (1910) waar Smit Slikkerveer prominent aanwezig was met een aantal van deze generatoren gaf de verkoop een flinke stimulans. In 1932 had men al meer dan 130 turbo-generatoren afgeleverd. In 1933 werd de grootste turbogenerator van Nederland gefabriceerd.

Smit Slikkerveer maakt de grootste turbogenerator van Nederland (04-07-1933)

04-07-1933 Rotterdamsche Courant

In 1933 was men zover dat men de concurrentie aan kon met het buitenland (Duitsland/Engeland). De technologische achterstand die men had op dit type generatoren was geheel ingehaald. De Nederlandse elektriciteitsbedrijven hoefden dan ook niet meer de generatoren in het buitenland aan te schaffen. Dit paste precies in het tijdsbeeld van toen, de regering wilde de "eigen industrie" voorrang geven om zo de economie een oppepper te geven.

 

Hieronder de originele foto van bovenstaand krantenknipsel.

Grootste turbogenerator1933-small 

De grootste turbogenerator van Nederland in 1933. Vijfde van rechts is directeur Cor Pot. Fotonummer 7526: Bron: Archief Brush HMA

1928 Turbogenerator voor elektrische centrale
Fabricage van een Turbogenerator (1928)

Wat is nu een eigenlijk een turbo-generator?

Een generator (alternator of wisselstroomgenerator) is een machine waarin mechanische energie, binnenkomend via een draaiende as, omgezet wordt in elektrische wisselstroom energie. Deze omzetting berust op het feit dat wanneer een elektrische geleider door een magnetisch veld beweegt, er elektrische spanningen worden opgewekt in die geleider en bij gesloten kring dus stroom gaat vloeien.

Stork turbines met Smit generatoren PEB Groningen (1914)

Een generator bevat in principe de volgende twee onderdelen:

  • de stator, het stilstaande gedeelte
  • de rotor of anker, het draaiende gedeelte

Een stator en rotor van een draaistroom-generator (Smit Slikkerveer 1908)

Bij de generator wordt het magnetisch veld opgewekt bij kleine uitvoeringen door één of meer permanente magneten, bij grotere uitvoeringen door een elektromagneet in de rotor. De stator bevat een of meer spoelen waarin door het draaien van de rotor de gewenste sinus vormige wisselspanning wordt opgewekt.
Bij generatoren in elektrische centrales wordt de rotor als elektromagneet gebruikt, en wordt de elektrische energie in de stator opgewekt. Dit wordt gedaan omdat het opgewekte vermogen te groot is, en deze vanaf de stilstaande stator direct aan het elektrische net kan worden toegevoerd. De benodigde bekrachtigingsstroom voor het opwekken van het benodigde magneetveld is daarentegen relatief klein en kan dus gemakkelijk op de draaiende as worden overgebracht via sleep-ringen en koolborstels.
Omwille van slijtage wordt de sleep-ringen vaak weggelaten en wordt er een extra generator op de rotor-as gemonteerd. Met een meedraaiende gelijkrichterbrug wordt de opgewekte wisselspanning gelijkgericht voor voeding van de draaiende elektromagneet op de rotor (borstelloze generator).

Generator in Electrische Centrale GEB Utrecht 1935
Generator van Smit Slikkerveer in het GEB te Utrecht 1935

Turbo-generator

Turbo-generator zijn snellopende machines aangedreven door een stoomturbine of gasturbine waarvan de normale snelheid opgelegd wordt ten gevolge van de normalisatie van de frequentie van 50 Hz: ofwel 3000 tr/min voor generatoren met één pool paar ofwel 1500/min voor generatoren met twee poolparen. Om geen te hoge waarden voor de omtreksnelheid te bekomen is men verplicht geweest de diameter van de rotor te verminderen, dus ook die van de stator, zodat het niet mogelijk is op het anker een groot aantal geleiders te plaatsen. Daar de magnetische flux dichtheid beperkt is door de verzadiging is de enige mogelijkheid om een hoge emk te bekomen de axiale lengte van de generator te verhogen. Turbo-generatoren zullen dus altijd langer zijn dan de diameter. Meestal zijn ze 2 à 5 maal langer dan de diameter. Deze machines hebben een gladde rotor waarop de polen niet uitsteken. Deze machines hebben een constante lucht-spleet breedte

Foto: Electrotechniek uitgave der vereeniging van krachtwerktuigen 1943 ( Stichting Willem Smit Historie Nijmegen).

Bron: uitleg turbo-generator: Wikepedia

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Foto gallery Smit Slikkerveer

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 416 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11124425
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd