Verhalen

Eric Goewie stuurde mij een kort verhaal en een aantal unieke foto's en knipsels van zendstation Radio Malabar waar in 1923 de eerste (lange golf) radiotelegrafie verbinding tot stand kwam tussen Nederlands Indië en Nederland (Radio Kootwijk). Zijn vader (Johan Bernard Emile Goewie) werkte daar jaren lang als elektrotechnicus en samen met zijn gezin woonde hij zelfs bij het zendstation. In 1945 moest hij vluchten.

ErikGoewieMalabar 22

Zijn vader had altijd met veel plezier op het zendstation gewerkt en sprak daarover met veel warmte maar ook met veel verdriet, want de vernietiging van het zendstation had hem ook behoorlijk aangegrepen. Zijn naaste collega was Erne van der Worm (1914-1987). Zie ook de publicatie van Erne van der Worm.

In 2012 ging Erik Goewie terug naar Indonesië om te zien waar zijn vader vroeger gewerkt had en waar hij geboren was.Van het zendstation was bijna niets meer over, nadat dit in 1942 door de Japanners werd gebombardeerd en later door medewerkers van het zendstation in brand werd gestoken als tactiek van de verschroeide aarde zoals zijn vader hem had verteld.

Erik Goewie liep de vluchtroute terug die zijn vader in 1945 gelopen had nadat het gebouw van Zendstation Malabar in brand was gestoken. In de week voor de brand kreeg men bezoek van "Pemoeda's" (Indonesische vrijheidsstrijders) die alles kort en klein sloegen. De vlag van het zendstation Malabar (de Nederlandse vlag) was opgeborgen onder het matrasje van het bedje waarop Erik Goewie als baby lag. Als men deze vlag gevonden had dan was het slecht afgelopen met de familie Goewie, maar gelukkig was dit niet het geval en kon de familie zich na een barre tocht in veiligheid brengen en vluchten per jeep. Hieronder een aantal prachtige en unieke foto's. Voor de complete geschiedenis van zendstation Malabar klik HIER

ErikGoewieMalabar 7

ErikGoewieMalabar 5ErikGoewieMalabar 6

ErikGoewieMalabar 2

ErikGoewieMalabar 3 

ErikGoewieMalabar 8ErikGoewieMalabar 9 

 

ErikGoewieMalabar 10

ErikGoewieMalabar 11 ErikGoewieMalabar 13 

ErikGoewieMalabar 17 

ErikGoewieMalabar 18ErikGoewieMalabar 12

ErikGoewieMalabar 16

ErikGoewieMalabar 15

ErikGoewieMalabar 19

ErikGoewieMalabar 20

ErikGoewieMalabar 23

De boogzender met de enorme "Smit Spoel". 

ErikGoewieMalabar 24+

De Telefunken machinezender

Bron: Erik Goewie. Foto's gemaakt door zijn vader behalve de 2 knipsels, daarvan is de bron onbekend. 

Hieronder enkele foto's van Radio Malabar zoals het er vandaag de dag bij ligt. Er staan nog een paar muren en een gedenkbord.

Malabar-vandaag2 Malabar-vandaag1

Malabar-vandaag3
Bron foto's zie deze website: http://tomita.web.id/sesuatu-dari-puing-puing-radio-malabar-bagian-1/ 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 195 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11344042
Our website is protected by DMC Firewall!