Artikelen Smit Trafo

Robin Salario stuurde mij deze mooie foto van haar opa Nijs, werkzaam bij Smit Slikkerveer. Andere familieleden waren werkzaam bij EMF Dordt waar ze elektromotoren maakten, voortgekomen uit Smit Slikkerveer.

Nijs Vlot (20-8-1896) is op deze foto te zien boven op een generator met pet en de armen over elkaar. De foto is gemaakt toen de Waterkrachtgenerator voor Lamadjan (Nederlands Indië) bijna klaar was (1924). Dhr. Nijs was techneut en ook handig met radio's. Bij Smit Slikkerveer verkochten ze een korte tijd radio's tussen 1925 en 1929 en daar zal dhr. Vlot vast ook aan gewerkt hebben. Het radio vak heeft hij waarschijnlijk geleerd in zijn militaire diensttijd rond 1919.

Smit Radio 1922 - 1929Thuis had de familie Vlot al vroeg een radio in huis (ruim voor 1930). De onderdelen werden gekocht in Alblasserdam en hij zette ze zelf in elkaar tot een werkende radio. In die tijd waren radio's een zeldzaamheid in huis. Toen hij bij Smit Slikkerveer werkte heeft hij gewoond in een huis van Smit. Deze werden speciaal gebouwd voor de werknemers. Een deel van de woningen was bestemd voor de ingenieurs en hogere posities die bij Smit Slikkerveer werkte en een ander deel was bestemd voor de fabrieksarbeiders. Dhr. Vlot is overleden in 1930 net voordat hij een radio winkel wilde openen. Na zijn dood begon zijn vrouw een kruidenierswinkel.

 
Waterkrachtgenerator voor Lamadjan Nederlands Indië (1924). Bron: Robin Solario, archief fam. Vlot / Solario 

Bron: Archief Brush HMA Ridderkerk


Mooie cabinetfoto van dhr. Vlot in zijn jonge jaren, bron: Robin Salario.

 

Bron: Archief Brush HMA Ridderkerk

1935  IEC 

Smit radio

Smit Radio 1922 - 1929 Smit radio
Bron: Archief Brush HMA Ridderkerk


4-3-1927, NRC

Smit radio

Bron: Archief Brush HMA RidderkerkSmit Radio (gemaakt tussen 1922 en 1929). Na 1932 is de productie van radiotoestellen door Smit Slikkerveer gestopt vanwege de vele octrooi aanspraken van de fa. Philips uit Eindhoven.

Met dank aan Robin Salario.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 137 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11561713
Our website is protected by DMC Firewall!