InMemoriamDeKuijperNog net voor WO II werd de jonge ingenieur de Kuijper door Rosskopf bij Smit transformatoren aangenomen om het transformatoren berekeningswerk te gaan doen. Hij werd belast met "de bijzondere problemen" en ontwikkelde zich tot een autoriteit op het gebied van de transformatorentechniek.

1939 - ir. C.E.M de Kuijper ( later meestal Doctor de Kuijper genoemd) treedt aan na zijn studie elektrotechniek (bij Prof. Nolen) in dienst van Smit als "jong ingenieur". Op 31 maart 1946 gaan de beide directeuren, Rosskopf en Bergsma, van hun wel verdiende pensioen genieten.Zij worden opgevolgd door Prof. Nolen. In datzelfde jaar wordt ir. C.E.M de Kuijper ( meestal Doctor de Kuijper genoemd) benoemd tot hoofd van de afdeling transformator berekening.

Hij promoveert in 1949 tot doctor in de elektrotechnische wetenschappen en wordt in 1963 directeur van de transformatoren fabriek. (Otto is in die dagen algemeen directeur). In 1967 ontvangt hij de de prestigieuze Hidde Nijland prijs. Hij was een belangrijk en actief lid van vele commissies op het gebied van normalisatie, waaronder I.E.C en N.E.C, waar oprichter Thomas Rosskopf een voortrekkersrol in gespeeld heeft. (zie ook de biografie van Rosskopf).

11-24-afscheid de Kuyper metNolen juli1964

Felicitaties van Professor Nolen vanwege het 25 jarig jubileum van de Kuijper (v.l.n.r. Professor Nolen , dr. ir. de Kuijper). Bron: Post 1964.

Op 23 december 1976 gaat de " doctor" na 37 jaar (waarvan de laatste 13 jaar als directeur van de transformatorenfabriek) met pensioen. Hij heeft dan vele wetenschappenlijke publicaties op zijn naam staan en drukte een onuitwisbaar stempel op het ontwerp van de transformator. 

Bij zijn afscheid roemt Jan Wildeboer de vele technische wetenschappelijke studies die hij verrichtte en Jan Zondag gaat als tweede spreker in op zijn sociale kwaliteiten, waarbij er dan ook nog altijd gelegenheid was voor een persoonlijk gesprek. Als afscheidsgeschenk krijgt de Kuijper een "complete radio-grammofooncombinatie" net zo als Jan Wildeboer ca. 10 jaar later maar toen heette dat een stereo installatie. 

InMemoriamDeKuijper-1

Bron: Electrotechniek 1986, ontvangen van Piet Waterhout, oud ingenieur van Smit Transformatoren

DeKuijper

Professor de Kuijper (1913-1986)  Bron Piet Waterhout, oud ingenieur van Smit Transformatoren 

Heeft u meer informatie over dr. ir. de Kuijper hoor ik dit graag. U kunt reageren onder dit artikel of informatie opsturen naar e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 380 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11427917
Our website is protected by DMC Firewall!