Film

Op 31-10-1927 werd de IJzeren hefbrug genaamd Koningshavenbrug ofwel "de Hef" in werking gesteld in de Koningshaven van Rotterdam. Treinen reden er overheen en de brug opende als grote schepen er doorheen wilden varen. Zware elektromotoren van Willem Smit dreven de brug aan die met het hefmechanisme in gang gesteld kon worden wanneer de brugwachter dat wilde. Onderstaande foto's en film van de machinekamer en de Hefbrug nemen je terug in de tijd. Of deze originele elektromotoren nog steeds werkend zijn in "de Hef" weet ik niet, dus wie weet dit en wie kan me er foto's van sturen? Graag naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ik ga nog op zoek nog andere foto's van de machines in ons archief. 

Bron: gedenkboek Cor Pot 1953.
 
Elektromotoren van Smit in de machinekamer van de Hefbrug (1927). Zie geheel rechts de elektromotor met het logo de grote S met daarin Slikkerveer, bron: geheugenvannederland.nl
 
Korte historie van "de HEF".
"De Hef" werd gebouwd tussen 1925 en 1927 als functioneel onderdeel van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht gebouwd ter vervanging van de oude en zwaar beschadigde spoordraaibrug uit 1877 over de Konings-haven naar ontwerp van ir. P. Joosting, De hoofdconstructie is uitgevoerd door Gute Hoffnungshüte uit Oberhausen, met medewerking van de HGB.  

Hieronder een mooie korte documentaire over de Rotterdamse Haven in 1927 toen de Hefbrug net klaar was. Klik op de play button om de film te starten.
Bron: You Tube
 
Links de Hefbrug in 1934,links de brug in 1928. Bron: Archief Rotterdam.
 
 
Luchtfoto 2 kaarten van de bouw van de hefbrug (1926).
 
Bij de voltooiing van de spoortunnel in 1993 verloor de Hefbrug zijn functie als spoorbrug. Rijksmonument "De HEF" is een van de laatste stalen spoorhefbruggen ter wereld en een van de mooiste bouwwerken van Rotterdam en zeker voor de Rotterdammer. Dit is een ook een bijzondere spoorbrug. Er is om gevochten tijdens WO II de brug heeft als een van de weinige bouwwerken in het centrum de oorlog overleeft. De brug verbind Rotterdam Zuid met Noordereiland. Tot 1993 reden er nog treinen over de Hefbrug. In februari 2017 werd het beweegbare midden gedeelte, genaamd "de val" teruggeplaatst na een lange renovatie. Er rijden nu geen treinen meer doorheen, maar het val wordt nog altijd omhoog gelaten om schepen door te laten.

"De Val" wordt teruggeplaatst in de Hefbrug (februarie 2017)
 
Beschadigde Hefbrug
Twee keer is de hefbrug zwaar beschadigd. In mei 1940, bij de Duitse inval, werd de zuidelijke toren door granaten getroffen, brandde de machinekamer uit en was er grote schade aan de bewegingsinstallatie. Op 10 mei 1978 werd het val in geheven stand aangevaren door de Nedlloyd Bahrein.
Duitse soldaten hebben de brug weer ingenomen. Foto van de Koninginnenbrug (verkeer) en de hefbrug (spoor) (1940) Bron: Pinterest. 
 
 
"De hef "werkt weer na de renovatie (2017)
 
Joris Ivens maakte de documentaire "de Brug" (1928)
De Hef inspireerde de bekende cineast Joris Ivens tot de gelijknamige documentaire korte film die hij in 1928 over deze Spoorbrug maakte. In de film kwam de dynamiek van de Rotterdamse haven prachtig in beeld. Klik op de play button om de film te starten.
 

 

Joris Ivens 


De Brug (1928) - Joris Ivens - Music by Mark Hamlyn - Billi Brass Quintet
Bron: You Tube/Wikepedia
 
altElektromotoren van Smit dreven de hefbrug aan 
Hieronder nog 2 foto's van de elektromotoren die Smit Slikkerveer leverde voor de HEF in 1927. Smit Slikkerveer was de fabriek die ontstond uit de hoed van elektriciteitspionier Willem Benjamin Smit die de eerste elektriciteitscentrale in Nederland bouwde (Kinderdijk 1886) en de eerste elektrische straatverlichting had aangelegd in Nijmegen in het zelfde jaar. Hij boude zijn eerste elektromotor in 1878 waarmee hij de fabriek van zijn vader van elektrisch licht voorzag (booglampen). Meer over de techniek van de Hefbrug vind je HIER.
 
 
Elektromotoren van Smit Slikkerveer in de machinekamer van "de HEF" (1927) 
Elektromotoren van Smit Slikkerveer in de machinekamer van "de HEF" (1927) 
 
In 1993 maakte iemand deze 2 foto's van de machinekamer van "de Hef". Het lijkt er dus op dat alle originele machines nog draaien.
 
De Hefbrug in 1935
I
 

 

 

 

Bron: Wikepedia, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, geheugenvannederland.nl 

Nog een link: http://www.derotterdammert.nl/nieuws/haven/de-laatste-brugwachter-liet-m-voor-iedereen-openstaan/  

Update: 
Nils Hilbers stuurde mij in januari 2022 onderstaande 3 interessante foto;s van de machinekamer van de Hef die hij op 6-12-2021 maakte.
 
 
 
 
Foto's: Nils Hilbers www.lichting98.nl (6-12-2021) 

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Bedrijfsfilm videobox

Cloud tag

Laatste artikelen

Laatste reacties

      LEES MEER

Wie is online

We hebben 78 gasten en geen leden online

Statistieken

Aantal bekeken pagina's
11719873
DMC Firewall is a Joomla Security extension!