Laatst bijgewerkt

In het archief van Th. Rosskopf vond ik nog enkele foto's waarop we een aantal ploeterende mannen zien die daags na de watersnoodramp van 1953 proberen een beschadigde trafo uit het transformatorhuisje te halen en deze op een vlot naar de wal te varen. Op de achterkant stond geschreven: Een beschadigde trafo 02-02-1953 Zuidland. In dit artikel zien we een slideshow met de foto's. De waternoodsramp voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953. Springtij en een noordwesterstorm stuwden het Noordzeewater op tot recordhoogte. In Nederland overstroomde een groot deel van de provincie Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren; 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen.

Beschadigde trafo 02-02-1953 Zuidland

De demontage en evacuatie van drie transformatoren uit het 10 kV trafo station Zuidland tijdens de Watersnoodramp in 1953.

{besps}zuidland{/besps}

Op de foto's zien we waarschijnlijk enkele medewerkers van het Gemeentelijk Elektriciteitsbedrijf, het waterschap en specialisten van Smit Transformatoren die helpen om de trafo eruit te halen. De Smit monteurs waren vaak herkenbaar aan de pet. De kabels zijn waarschijnlijk door het water beschadigd en men wilde de trafo's misschien elders op een droge plaats in een provisorium gebruiken. De trafo op het vlot is een na-oorlogs type met conservator 50..100 kVA en kastwand met gezette (gevouwen vinnen) die niet zonder beschadigingen op zijn kant kan liggen. De  kleinere transformator, zonder conservator, die op een foto schuin op zijn kant ligt, staat op een latere foto in een provisorium ( de "cel" met het schuine dak en de twee raampjes), deze is van ca. 1930...1938 en heeft een vermogen van ca. 50 kVA.

De transformator, ook zonder conservator, waar een beambte met een duimstok bij staat is hoger dan de andere en heeft afgeschuinde koelvinnen en buiten liggende hijsstangen.Het bouwjaar van deze transformator is ca. 1925.. 1930,  het vermogen is ca. 630 kVA. De na-oorlogse transformator kon niet op zijn kant liggen want dan zouden de koelvinnen zwaar beschadigd worden. Feitelijk konden de andere, met hun ouderwetsere en robuustere kastconstructie ook niet op hun koelribben rusten. Door de nood gedwongen heeft men hier dan toch maar het risico genomen.

Wonderbaarlijk dat bij dit gesjouw met honderden kilo's geen persoonlijke ongelukken zijn gebeurd en verbazing wekkend dat er onder deze barre omstandigheden foto's zijn gemaakt.

Erik de Vries.

Feb. 1953. Enkele beschadigde trafo wordt uit het transformatorhuisje gehaald. Locatie Zuidland, bron: Archief Rosskopf, geschonken aan Smit Nijmegen Historisch Genootschap.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contact gegevens:

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274

KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.

 

Adverteren

Our website is protected by DMC Firewall!