Laatst bijgewerkt

Ab ten BoschJohn van Kaam is op zoek naar informatie over de familie ten Bosch.  Ab ten Bosch (1904-1963) was bedrijfsleider van Smit Transformatoren (onderdirecteur) in de periode 1941 – 1963.  Zijn moeder (nu 84 jaar) heeft in die periode als dienstmeisje zo'n beetje fulltime de kinderen van het gezin ten Bosch opgevoed.  Zij denkt nog vaak met weemoed aan die tijd terug. John wil zijn moeder in contact brengen met de volwassen kinderen van toen.

Het gezin ten Bosch heeft aan de Witsenburgselaan in Nijmegen gewoond ,ze hadden een tweede huisje op de Veluwe en een kind met het Down-syndroom. Meer informatie heeft hij niet. John is al 2 jaar op zoek naar de familie ten Bosch, maar heeft nog helemaal geen aanknopingspunten gevonden.

Ab ten Bosch was te zien op een foto gepubliceerd in het boek "Dansen in schuilkelders" van Johanna Wycoff-de Wilde. Dit is ook de enige foto die van hem bekend is.

Groepsfoto met o.a. Jacobus Braakenburg en Johanna de Wilde bij Willem Smit (1944/1945)  

Bron: dhr. Braakenburg  (zittend v.l.n.r. de toenmalige bedrijfsleider dhr. ten Bosch, Corrie van der Scheer, Johanna Wycoff-de Wilde, en Jacobus Braakenburg).

Prikbord mededelingen
Na wat onderzoek vond ik de naam Ab ten Bosch in een klapper met wekelijkse prikbord mededelingen. Hij heeft gewerkt vanaf 1941 tot en met 1963 bij Smit Transformatoren als bedrijfsleider (onderdirecteur). Hij moest verantwoording afleggen aan directeur Nolen. 

Onlangs kwam ik erachter dat Ab ten Bosch was overleden op zondag 08 september 1963. De informatie stond in het personeelsblad 'Post' 12e jaargang 1963.  Op het moment van overlijden bestond de toneelclub 'Tosmi' waarvan hij één van de oprichters was, 10 jaar. 

  • Prikbord mededeling nummer : 721 datum: 02-02-1950 – Plaatsvervangend chef. In afwezigheid van de heer A. ten Bosch zal dhr. Thierens als zijn plaatsvervanger zal optreden.
  • Prikbord mededeling nummer : 801 datum: 03-09-1951 – Bedrijfsleider der Transformatorenfabriek A. ten Boch vertrekt 14 september voor 7 weken met het productivity team naar de USA. Dhr. Bremer wordt ingewerkt en vervangt hem gedurende die periode.
  • Prikbord mededeling nummer 1034 datum: 31-08-1955 – A. ten Boch heeft o.a  het recht om mensen op het terrein te visiteren
  • Prikbord mededeling nummer 1058 datum: 06-12-1955 – A. ten Boch heeft o.a  het recht om mensen op het terrein te controleren / visitatie bij binnenkomst nadat men langs de portier is gegaan.

Een aantal mensen die ik ken hebben nog met hem gewerkt. Johanna Wycoff-de Wilde, oud directeur van Smit Draad, dhr. Nooder, Willem van Wely en Wim Nolen.

Reactie van Johanna Wycoff-de Wilde (Dansen in schuilkelders):

Zo interessant dat na al die jaren nog iemand vraagt naar de kinderen van de oude Smit bedrijfsleider dhr Ten Bosch die eens mijn “grote” baas was want dhr van Braakenburg die onder hem stond was mijn baas. Door het grote raam op het toen genoemde “voorkantoor” konden wij dhr. ten Bosch zien. Deze man had de moeilijke taak als bedrijfsleider om de arbeiders, kantoorpersoneel e.a. the Directie, de aandeelhouders, te vrede te houden. Hij vertelde me eens hoe moeilijk dit was vooral in die tijd waar mensen voor al die oorlogsjaren onder druk hadden gestaan en na de bevrijding alles in eens veranderd  wilde zien. Onder zijn leiding werden de uren per week gekort en de vrije zaterdagen ingesteld.

Dhr. ten Bosch was niet van Nijmegen en ik denk dat hij misschien naar het Westen is terug gegaan. Ik hoop dat John van Kaam een contact kan vinden voor zijn moeder. Zou dat het geval zijn dan geef ik ook graag mijn waardering voor een man die zijn uiterste best deed voor Smit en personeel  gedurende een uiterst moeilijke tijd om een bedrijfsleider zijn.

Reactie van Willem van Wely :

Toen ik als ventje van 14 jaar bij Smit op de bedrijfsschool mijn werkzaam leven begon dat was in 1951 was hij in mijn ogen een hoge meneer die HBS A had gedaan, hij was geen techneut en een strenge man en had altijd zijn onafscheidelijke hoed op. Hij stond bij ons bekend als een meneer met weinig gevoel voor realiteit. Wij noemde hem de poes, hij kon zomaar uit het niets opduiken.

Ik had niet het idee dat hij wat ophad met de mannen op de vloer, het gebeurde weleens dat  tijdens een mechanische bewerking gereedschap stuk ging moest je niet bij je directe baas maar bij ten Bosch verantwoording afleggen , ik heb een keer op mijn donder gekregen omdat ik voor de 2e keer een boortje van 2mm brak.

Ik herinner me ook nog dat ten Bosch toneel speelde bij de Smit toneelclub. Ten Bosch hield kantoor boven de mechanische bewerking waar ook o.a. afdeling. planning en werkvoorbereiding waren gehuisvest middels een klein schuif loket werden zaken afgehandeld. Zijn opvolger Bemer, Jan Kooi, Jan Hermans heb ik beter gekend.

Navragen
Oudgedienden van de seniorenclub ga ik nog vragen of zij meer weten over Ab ten Bosch en waar zijn familie nu woont. Hopelijk kunnen wij het regelen om de moeder van John van Kaam in contact brengen met de familie ten Bosch.

Opgelost. Familie gevonden !

Alvast bedankt,

Rudo Hermsen

{jcomments on}

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Contact gegevens:

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274

KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.

 

Adverteren

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd