Professor Nolen (1938)
Beproeving oude gramme dynamo bij TU Delft
Smit Draad
Vrouw aan de omspinmachine (1926)
Smit Ovens
Vervoer van een grote oven per slede (Groenestraat Nijmegen 1936)
Smit Draad
Draadwals (1926)
Smit Slikkerveer
Elektrische centrale Tandjong Priok (1895)
Smit Transformatoren (1916)
4000 kVA transformator
Smit Gas Generatoren
1965-1969
Willem Benjamin Smit (1860-1950)
Elektriciteitspionier en grondlegger van de Smit bedrijven in Nederland
Het vervoer van transformatoren d.m.v. paardentractie (Smit Transformatoren 1913-1915)
Dit duurde weken...
Smit Draad (1921-1927)
Kijkje in de Draadfabriek
Thomas Rosskopf
Excursieleider KIVI bij Smit Slikkerveer (1911)
Smit Slikkerveer
Generator 1500 kW (1913)
Hoogte Kadijk
Transformatoren (1936)
Smit Slikkerveer
Wereldtentoonstelling Brussel 1910
Thomas Rosskopf (1880-1953)
De oprichter van Smit Transformatoren, Draad, Weld en Ovens
Smit Transformatoren
Montage in de bak van een 4000 kVA transformator (Amsterdam 1916)
Smit Transformatoren
Spoelenmontage 1921
Transformatoren
Smit Slikkerveer 1912
Smit Elektroden
Laselektroden afdeling 1935

Een nieuwe voorzitter.

In 2013, het jaar dat Smit Transformatoren zijn 100-jarig bestaan vierde, hebben Rudo Hermsen, Bert van Herpen en Erik de Vries de Stichting Willem Smit Historie Nijmegen opgericht. Zij vormden tevens het dagelijks bestuur waarin de rol van voorzitter aan Erik de Vries werd toebedeeld. De voorzitter zou tevens optreden als onderhandelaar met een divers gezelschap van personen, instelling en overheden. Erik de Vries is de laatste jaren slechthorend geworden, dit is een blijvende situatie met een slechte prognose. Het is voor hem, ondanks alle mogelijke technische hulpmiddelen, bijna ondoenlijk om in gezelschap andere sprekers goed te verstaan en van repliek te dienen. Om deze reden heeft het bestuur besloten hem te vervangen.

De nieuwe voorzitter wordt Kees Spoorenberg. Hij is aan de TU Eindhoven afgestudeerd in de elektrotechniek en is daarna bij Smit Transformatoren aan de slag gegaan. Hij ging in december 2018 met pensioen en zal op 1 januari 2019 het voorzitterschap van Erik de Vries overnemen. Wij hopen dat u hem het vertrouwen geeft dat zijn voorganger van u heeft mogen genieten.

Wij verzoeken u na 1 januari 2019 alle correspondentie gericht aan de voorzitter te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Erik de Vries, blijft als medewerker aan de Stichting verbonden, maar zal daarbij geen deel uitmaken van het bestuur.

 

Nijmegen 14 december 2018

Erik de Vries, Voorzitter tot en met 31 december 2018

Rudo Hermsen, Secretaris en webmaster.

Bert van Herpen, Penningmeester.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Historische nieuwsflits

Smit Slikkerveer Staatsmijn Maurits (1949/1952)

De Mijnen: Hogedruk Centrale Staatsmijn Maurits. Tweede machinist Hulsman bij turbo generator 7

09-02-1949 - Hogedruk Centrale Staatsmijn Maurits. Tweede machinist Hulsman bij turbo generator. Geheel links zie je het logo van Smit Slikkerveer.

De Mijnen: Generator 8 van de Centrale Staatsmijn Maurits inclusief opwekkers 
05-06-1952. Generator 8 van de Centrale Staatsmijn Maurits inclusief opwekkers. Op de voorgrond weer een generator van Smit Slikkerveer.

Bron: www.demijnen.nl , DSM)

Schrijf reactie (0 Reacties)

Coq schakelaar gekoppeld aan een Smit Transformator (1920-1926)

In de beeldbank van Dordrecht vonden wij onderstaande foto van elektriciteitscentrale Noordendijk in Dordrecht uit de jaren twintig van de vorige eeuw. We zien hier een Coq schakelaar gekoppeld is aan een transformator van Smit en een elektrische aansluiting van de Heemaf / Hazemeyer, kortom een mooi staaltje van samenwerking tussen een paar van de belangrijkste elektrotechnische bedrijven in Nederland van dat moment. 

Coq Smit Heemaf Hazemeyer combinatie: Bron: Beeldbank Dordrecht

De COQ schakelaars ( in wezen lastscheiders) op de foto's , 3 fase 10 kV ( maar ook gebruikt in het Dordtse net met 6 kV in de binnenstad en 12,5 kV in het buitengebied) waren modules die als legosteentjes bij QOC aan elkaar geplakt konden worden. Hierdoor ontstond het wordt "COQ- batterij"  Officieel mocht een 10 kV schakelaar niet gebruikt worden in een 12,5 kV net. Maar 12,0 kV was wel toegestaan.

Er wordt gesproken over "olieschakelaar"  het was inderdaad een hele bak met olie om de vonk bij afschakelen te blussen.

De kreet "gearmeerd" slaat op een geheel door metaal omsloten constructie. Omdat het metalen omhulsel geaard kon worden was de schakelaar volledig aanrakingsveilig. Dat moest natuurlijk ook voor schakelhandelingen en het nemen van oliemonsters en het verversen van de olie. Dit type schakelaars is tot in de 70-er jaren van de vorige eeuw nog in Engeland gebouwd en werd standaard toegepast in de Engeland en haar ( voormalige) kolonies. Ze heetten toen "Ring Main Units" lomp maar onverwoestbaar, met een inhoud van ca. 300 liter olie. 

Op de zeer fraaie foto van de Noordendijk (overigens niet het deel van de centrale maar een trafo station mogelijk voor het eigen bedrijf van de centrale) zien we links een COQ schakelaar met een kabelmof voor de in en uitgaande kabel en rechts de kabel naar de transformator. Ik schat het vermogen op 100 kVA de spanning lijkt me 6 kV helemaal rechts in de cel staat het laagspanningsverdeelrek met forse smeltveiligheden.

Coq Smit combinatie (1920-1926). Bron: Elektriciteit in Nederland (1926), boek in bezit van Stichting Willem Smit Historie Nijmegen. 

De transformator uit het boekje fig. 12. heeft een vermogen van 20 kVA.  Ik betwijfel of de spanning 10 kV is. Ik denk meer in de richting van 6 kV gezien de doorvoeringen op het deksel van de transformator, hoewel de doorvoeringen van de smeltveiligheden en van de kabeleindsluiting aan 10 kV doen denken. Volgens een beschrijving verderop in het boek is de transformator fabricaat Smit. 

Hoewel de foto's ( vooral die van de Noordendijk) erg fraai zijn, behoren de transformatoren tot het  standaard spul wat toen bij honderden geproduceerd werd.

Erik de Vries

Schrijf reactie (0 Reacties)

Contact gegevens:

Stichting Willem Smit Historie Nijmegen
Binnenvaart 15
6642 CT Beuningen (Gelderland)
E-mail: info@willemsmithistorie.nl
Mobiel: 06 19009274

KvK nummer: 58361855
ANBI erkend.

 

Adverteren

Our website is protected by DMC Firewall!